Jyty pois suurhankkeesta – "Myös puoluepoliittinen sitoutumattomuus painoi"

Työmarkkinat

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ei jatka uuden keskusjärjestön valmisteluhankkeessa. STTK:laisen Jytyn liittohallitus päätti asiasta yksimielisesti kokouksessaan tänään.

STTK:n isoista liitoista Tehy ja Pardia ovat lyöneet hanskat tiskiin jo aiemmin.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki uskoo, että muitakin STTK:laisia liittoja irtautuu vielä keskusjärjestöhankkeesta.

– Varmuutta ja rohkeutta jäädä pois tulee lisää, kun useampi liitto on jo ilmoittanut jäävänsä pois, Pihlajamäki arvioi.

Pihlajamäen mielestä heidän päätöksensä jälkeen käytännössä mahdollinen uusi keskusjärjestö olisi vain laajennettu SAK.

– Sieltä on jo nyt sen verran paljon STTK:laisia liittoja jäämässä pois, että toteutuessaan siitä on tulossa lihotettu SAK, Pihlajamäki sanoo.

Hänen mukaansa liittojen nyt tekemät ratkaisut tarkoittavat sitä, että STTK säilyy.

– Toivon, että nykyiseen STTK:hon jäävät liitot käynnistävät keskustelun, mitä ne keskusjärjestöltä haluavat, kunhan ensin nähdään ketä keskusjärjestöön jää, Pihlajamäki sanoo.

Hänen mukaansa keskeinen syy Jytyn kielteiselle kannalle oli huoli kuntaväen asioiden riittävästä huolehtimisesta uudessa keskusjärjestössä. Lisäksi hänen mukaansa pienien liittojen ääni ei kuuluisi riittävästi.

– Myös puoluepoliittinen sitoutumattomuus painoi meidän päätöksessämme, Pihlajamäki toteaa.

Jyty edustaa noin 55 000:ta kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa.