Jukon lakot alkavat Tampereella ja Kuopiossa

Kunta-alan akavalaiset työntekijät ovat lakossa tiistain ja keskiviikon
Lakko

Akavalaisia kunta-alan palkansaajia edustavan neuvottelujärjestön Jukon kahden vuorokauden mittaiset lakot Kuopiossa ja Tampereella alkavat tiistaina.

Lakot päättyvät torstain vastaisena yönä juuri ennen puoltayötä. Lakot koskevat kaikkia Jukon jäsenliittojen jäseniin sovellettavia kunta-alan sopimusaloja.

Lakkoon menevät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen, kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen, kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen, kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksen piirissä olevat palkansaajat.

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, joissa lakko voisi aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Jos kunta-alan yli 420 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettiin perjantaina sovittelulautakunta, jonka puheenjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Sovittelulautakunta tapasi neuvotteluosapuolia ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunnalla ei toistaiseksi ole sovittuna tapaamisia osapuolten kanssa, mutta tapaamisia saatetaan järjestää vielä ennen pääsiäistä.

–  Nyt me keräämme tietoa ja muodostamme tilannekuvaa. Talouden näkymät ovat hyvin epävarmat, joten senkin vuoksi meidän täytyy kysyä apua asiantuntijoilta, Pylkkänen sanoi STT:lle maanantaina.

Jukon hallituksen puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan työriidassa ei synny sopua ilman monivuotista palkkaohjelmaa.

–  Tälle vuodelle on saatava kunnon yleiskorotus ja monivuotinen palkkaohjelma korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin, Luukkainen sanoi Jukon tiedotteessa.