IS: Vihreiden Hyrkkö puolustaa laittomasti maassa oleskelevia: "Kukaan ei halua olla paperiton"

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja kummastelee keskustan ja SDP:n kantoja
Politiikka

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana toimiva Saara Hyrkkö ihmettelee keskustan ja SDP:n kansanedustajien lausuntoja sisäministeriön selvityksestä, Ilta-Sanomat (IS) kertoo. Selvityksessä kartoitetaan ratkaisuja pitkään maassa ilman oleskelulupaa oleskelleiden henkilöiden tilanteeseen.

Selvitys pohjautuu hallituksen hyväksymään laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaiseen toimintaohjelmaan.

– Kukaan ei halua olla paperiton. Yhteiskunnan reunalla eläminen on sietämättömän vaikeaa, raskasta ja turvatonta. Sairaudet, puutteellinen terveydenhuolto, kehnot asuinolosuhteet ja köyhyys ovat monen arkea. Tällaiseen tilanteeseen päätyy, kun muut vaihtoehdot ovat vielä kamalampia. Paperittomuus ei ole myöskään yhteiskunnan kannalta toivottava ilmiö, Hyrkkö sanoo lehdelle.

Keskustan ja SDP:n hallintovaliokunnassa toimivat kansanedustajat eduskunnan huomauttivat viime viikolla, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen, edustajat painottivat kannanotossaan.

Hyrköllä on IS:n mukaan moitteensa myös edellisen eduskuntakauden hallitukselle.

– Viime vaalikaudella Suomen turvapaikkajärjestelmää romutettiin oikein urakalla. Lakimuutokset vietiin läpi hätiköiden ja asiantuntijoiden kritiikki sivuutettiin. Näin murennettiin ihmisten oikeusturvaa ja koko järjestelmän uskottavuutta. Tämän ovat aiheesta tehdyt tutkimukset vahvistaneet. Näitä virheitä olemme sittemmin korjanneet.

Se, että paperittomien vain pitäisi poistua maasta ei ole vihreän edustajan mielestä realistinen vaihtoehto.

– On helppoa sanoa, että ”näiden ihmisten pitää vain poistua maasta”, mutta se ei välttämättä ole toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Mielekästä voisi olla keskustella esimerkiksi siitä, millä ehdoilla ja edellytyksillä nämä jumissa olevat ihmiset voisivat päästä jatkamaan elämäänsä, Hyrkkö arvioi lehdelle.