IS: Kurvinen kehottaa vihreitä itsetutkiskeluun tiedeleikkauksista: "Ohisalon ja Niinistön kannattaisi olla rehellisiä"

Hallituspolitiikka

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kehottaa kysymään vihreiltä itseltään, miksi tieteeseen kohdistettiin kehysriihessä 35 miljoonan euron leikkaukset.

Vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistö on haukkunut Sanna Marinin (sd) hallituksen tiedepolitiikkaa selkärangattomaksi ja omiaan siitä, etteivät vihreät ole pitäneet riittävästi tutkimuksen ja koulutuksen puolta. Istuva puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi Iltalehdessä, ettei leikkauksista ole vielä tehty päätöstä ja asiasta pitää keskustella hallituksessa

– Ohisalo voi soittaa pääministerille, miksi Ohisalo on viisikossa tällaisen kuitannut. Ohisalon ja Niinistön kannattaisi olla rehellisiä. Ratkaisu syntyi puoliväliriihen yönä. Vihreiltä voi kysyä, miksi esimerkiksi kuntien valtionosuuksista tai muista isommista menoeristä ei haluttua ottaa rahaa. Vaihtoehtoja olisi ollut, mutta he kuittasivat tämän. Säästöt käyvät aina kipeää, Kurvinen lataa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kurvisen mukaan tällainen ratkaisu on tehty, eikä hän itse vaikeaa tilannetta pakene.

– Yritän hoitaa sen mahdollisimman vähin vaurioin. Tämä on varmasti myös yksi syy, miksi keskusta minut tähän tehtävään valitsi. Haluttiin sellainen ministeri, jolla pää kestää tällaista.

Kurvisen mukaan täysin perusteltu korona-ajan elvytys on nyt tullut tiensä päähän ja on siirryttävä kasvun luomiseen.

–Millaiseksi hallituksen viimeiset kaksi vuotta muodostuvat ratkeaa siinä, kykenevätkö Sdp ja keskusta yhteiseen näkemykseen. Pystytäänkö ristiriidat sopimaan ja toteuttamaan perhevapaauudistus ja saamaan talouspolitiikassa kasvu käyntiin. Kun kasvu saadaan lentoon, on aika ryhtyä jarruttelemaan ja saada vaalikauden lopussa talous pakettiin, Kurvinen summaa.