Inarijärvestä nousi aivan hirmuinen muikku ­– Suomen ennätys paukkui rikki

Kalastus

Muikun Suomen ennätys on mennyt uusiksi, kertoo Kalatalouden keskusliitto.

Inarijärvessä verkkoon uinut muikku painoi 0,634 kg ja oli 39,9 cm pitkä. Luonnonvarakeskuksen Inarin toimipisteen tutkija Erno Salonen määritti muikun iäksi yhdeksän vuotta, Kalatalouden keskusliitto kertoo tiedotteessaan.

Ennätysmuikku oli harvinaisen nopeakasvuinen. Vanhimmat Inarijärvestä saadut muikut ovat olleet 13-vuotiaita, mutta pienikokoisempia kuin uusi ennätys.

Näin suurikokoinen muikku on mahdollista sekoittaa lähisukuiseen siikaan. Muikun alaleuka on kuitenkin yläleukaa pidempi. Siialla tilanne on päinvastoin.

Ennätyskalalautakunta on hyväksynyt kaksi muuta uutta Suomen ennätystä. Uusia ennätyskaloja ovat Inarijärven muikun lisäksi makrilli 0,610 kg ja vaskikala 14,5 cm.

Makrilli on Suomen vesillä satunnainen harhailija. Valtameren lämpimässä ja suolaisemmassa vedessä elävää kalalajia tavataan Suomessa tavanomaisesti syksyllä. Suomenlahdella Kotkassa lokakuussa verkkoon uinut makrilli painoi 0,610 kg.

Suomenlahdella Hangon vesillä onkeen napannut vaskikala oli pituudeltaan 14,5 cm. Se sivuaa voimassa ollutta Suomen ennätystä Porvoon vesiltä vuodelta 2008.

Viime vuonna uusien ennätyskalojen joukkoon nousi myös 1,42 kg painoinen särki.

Ennätyskalalautakunnan jäsen Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Sami Vesala on selvittänyt särjen iäksi 17 vuotta. Naarassärki oli kasvanut hyvin vielä varttuneemmallakin iällä ja oli pulskassa kunnossa ja täynnä mätiä.

Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa yli 20 vuotta. SE-listalla on 80 kalalajia ja kuusi rapulajia.

Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa.

Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin Suomen ennätyskalan punnitusvälineisiin, Kalatalouden keskusliitto muistuttaa.