IL: Ministeri Ranteen valtiosihteerinimitys kaatui supon turvallisuusselvitykseen
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (ps.) esittämä valtiosihteerinimitys kaatui suojelupoliisin tekemään turvallisuusselvitykseen, kertoo Iltalehti. Ranne olisi Iltalehden tietojen mukaan halunnut nimittää valtiosihteerikseen eduskunta-avustajansa Kari Ilkkalan.
Iltalehden mukaan Hämeenlinnassa kaupunginvaltuutettuna toiminut Ilkkala tuomittiin joulukuussa 2017 sakkorangaistukseen virkasalaisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeuden mukaan Ilkkala oli lähettänyt Hämeenlinnan kaupunginhallituksen salassa pidettävän Sunny Car Center -autokauppahanketta koskevan tiedon viestillä ulkopuoliselle henkilölle.
Lisäksi Ilkkalalla on Iltalehden mukaan ulosotossa velkoja yhteensä yli 73 000 euron edestä. Ilkkalan suurin velkoja on Kiinteistö Oy Hämeen Kruunu, jolle hän on velkaa yli 30 000 euroa. Verohallinto karhuaa Ilkkalalta yhteensä reilun 21 000 euron saatavia.
Ministerin valtiosihteeri toimii ministerin apuna poliittiseen ohjaukseen ja asioiden valmisteluun liittyvissä tehtävissä. Hän avustaa ja edustaa ministeriä poliittisten linjausten muodostamisessa, ministeriöiden välisessä koordinoinnissa ja kantojen yhteensovittamisessa, hallitusohjelman toimeenpanossa ministerin toimialalla sekä EU-asioiden ja kansainvälisten tehtävien hoitamisessa.
Elokuussa Iltalehti kertoi, että valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mediasuhteista vastaavan erityisavustajan nimitys kaatui niin ikään suojelupoliisin turvallisuusselvitykseen.
Iltalehden mukaan nimityksen esteenä oli tehtävään esitetyn Jari Kuikanmäen pitkäaikainen avopuoliso, joka on syntynyt Kiinassa ja jolla on yhä perhettä maassa.
Turvallisuusselvityksen tarkoitus on estää Suomen turvallisuuden kannalta olennaisten tietojen päätyminen vääriin käsiin.
Selvityksiä laaditaan vain laissa määriteltyihin tehtäviin. Kyse on esimerkiksi tehtävistä, joissa ihminen käsittelee salassa pidettävää tietoa tai pääsee kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeään tilaan.
Suojelupoliisin mukaan selvityksessä tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko ihminen syyllistynyt rikoksiin tai onko hänellä taloudellisia vaikeuksia, jotka voisivat altistaa hänet painostukselle tai muulle epäasialliselle vaikuttamiselle.
Turvallisuusselvitys voi työtehtävästä riippuen olla suppea, perusmuotoinen tai laaja. Tämä luokittelu ratkaisee, mitä tietolähteitä selvityksen tekemisessä käytetään. Laajaan turvallisuusselvitykseen kuuluvat myös muun muassa selvitys perhe- ja sukulaisuussuhteista ja ihmisen itsensä haastattelu.
Turvallisuusselvityksiä tehdään sekä valtion viranomaisille että yrityksille. Suojelupoliisi teki viime vuonna yli 97 000 turvallisuusselvitystä.
Kaikki suomalaiset turvallisuusselvitykset tekee suojelupoliisi lukuun ottamatta Puolustusvoimien turvallisuusselvityksiä, jotka tekee pääesikunta.