HS: Suomalaistutkijat selvittivät ensimmäisinä merkittävän koronatiedon – WHO:lla väärät tiedot yli vuoden ajan pandemian alusta
Suomalaiset selvittivät aivan ensimmäisten joukossa sen, miten koronavirus leviää, kertoo Helsingin Sanomat (HS).
Moni muukin tutkijaryhmä tuli samaan tulokseen samoihin aikoihin, mutta suomalaisten työn uraauurtavuutta se ei muuta. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorisen kokoama tutkijaryhmä julkaisi jo muutama kuukausi pandemian alkamisesta keväällä 2020 tutkimuksen, joka osoitti koronaviruksen leviävän ilmateitse.
Aiempi käsitys oli, että virukset tarttuvat pinnoilta tai pisaratartuntoina. Nyt tutkijaryhmä käsitti, että virus voi kulkeutua eteenpäin ilmassa leijumalla.
Vuorinen kuvaa HS:lle havainnon olleen erittäin merkittävä.
– Samalla tavalla käänteentekevä, kuin esimerkiksi havainto, että maapallo on pyöreä eikä litteä.
Tartuntoja voi hänen mukaansa ehkäistä kasvomaskeilla ja ilmahygienialla, joka merkitsee sisäilman viruspitoisuuksien laimentamista ilmanvaihdolla sekä sisäilman puhdistamista tehokkailla HEPA-suodattimilla, HS kirjoittaa.
Mikkelin keskussairaalan ylilääkäri Janne Kuusela oli aloitteellinen asian tutkimisen aloittamisessa, lehti kertoo. Hän ei varauksetta uskonut pandemian alkuvaiheen vakuutteluja siitä, että korona ei tulisi koskemaan Suomea. Niihin aikoihin pandemia jylläsi Italian pohjoisosissa, mutta ei ollut tullut vielä Suomeen.
Kuusela oli tutustunut aiemmin tutkimuksiin, jotka osoittivat virusten säilyvän ilmassa pitkään. Hän tiesi myös, että suomalaisilla tutkijoilla on käytössään Tieteen tietokeskuksen CSC:n supertietokone, joka kykenisi laskemaan tarkkoja fysikaalisia mallinnoksia ilmavirtauksista, HS kertoo. Mallinnosten avulla olisi mahdollista selvittää ihmisen hengitysteistä poistuvien eri kokoisten hiukkasten liikkeitä.
Kuusela soitti Vuoriselle, joka kokosikin nopeasti tutkijaryhmän monelta eri tieteenalalta.
– Kaikki lähtivät mukaan ja omistautuivat asialle täysin. Työskentelimme valtavan motivaation ja yhteishengen siivittämänä kahden kuukauden ajan lähes ympäri vuorokauden, Vuorinen kertoo.
Supertietokone osoitti arviot oikeiksi. Tuloksena oli johtopäätös, jonka mukaan ihmisen hengitysteistä lähtevät partikkelit ovat tyypillisesti niin pieniä, että että ne pysyvät ilmassa pitkiä aikoja ja voivat levitä laajalle alueelle sisätilan ilmavirtojen mukana.
Tutkijaryhmä viestitti tuloksistaan nopeasti, ja julkaisi huhtikuun 9. 2020 videon, joka osoitti, miten aerosolipartikkelit liikkuvat ilmassa. Monet tunnetut kansainväliset mediat lainasivat videota.
Kuitenkin kansalaisia ohjeistettiin pandemian alussa, ettei maskia ole syytä käyttää tai että käsien pesu on tehokkain tapa torjua virusta. Jopa maailman terveysjärjestö WHO viestitti, että koronavirus ei leviä ilmateitse. Järjestö korjasi virheensä vasta huhtikuussa 2021.
Maskisuosituksen WHO kuitenkin antoi vasta kesäkuussa 2020. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi vastaavan suosituksen vasta kuukautta myöhemmin.
Vuorinen kiittää HS:ssa pitkäjänteistä perustutkimusta ja monen tieteenalan yhteistyötä.
– Vielä kaksi vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että fysiikka nousee koronatutkimuksissa näin suureen rooliin. Nyt tunnustetaan entistä laajemmin, että lääkärit ovat terveyden asiantuntijoita, mutta insinöörit turvallisuuden.