HS: Husin toimitusjohtaja antaa huutia hallituksen “raadolliselle“ sote-suunnitelmalle – Varoittaa pitenevistä hoitojonoista

Sote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen tuomitsee hallituksen sote-mallin rahoitusperiaatteet.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tehdään raadollisella tavalla, kun aluepolitiikka kävelee terveyspolitiikan ylitse. Nyt leikitään tosi vaarallisilla asioilla, Tuominen varoittaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hus-johtajaa korpeaa etenkin se, että hallituksen sote-ratkaisu leikkaa Uudenmaan rahoitusta pysyvästi ja siirtää rahoitusta muualle Suomeen.

Husin laskelmien mukaan sen vuosibudjetti supistuisi ainakin sadalla miljoonalla eurolla. Se vastaa noin 1 500 työntekijän vuosipalkkaa.

Sote-uudistus pienentäisi Uudenmaan rahoitusta, koska rahaa on tulevaisuudessa määrä jakaa sen mukaan, millaista väestö on terveydeltään.

Uudellamaalla väki on keskimäärin nuorempaa ja hyväkuntoisempaa kuin muualla.

Juuri rahanjaon periaatteet harmittavat Tuomista, joka heittäisikin nykymallin roskakoriin.

Toimitusjohtaja arvioi HS:lle, että sote-malli heikentäisi uusmaalaisten pääsyä hoitoon sekä pidentäisi hoitojonoja.

Lisäksi on todennäköistä, että hyvätuloiset ihmiset alkavat ostaa terveydenhuoltonsa yksityiseltä puolelta.

– Kahden kerroksen rahoitusjärjestelmä on jo nyt käynnissä lasten terveysvakuutusten kautta, ja jos se siirtyy myös aikuisten terveysvakuutuksiksi, se murtaa suomalaisen yhdenvertaisuuden perusperiaatteita. Sen vaikutukset ovat isommat kuin vain terveydelliset, Tuominen varoittaa.