Hoitajaliitto SuPer tyrmistyi hallituksen väljästä hoitajakirjauksesta – vaatii tarkennuksia ja lisärahaa 0,7:n mitoituksen saavuttamiseksi

Vanhustenhoito

Hallitusohjelmaan kirjatun vanhustenhoidon vähimmäishenkilömitoituksen muotoilu on liian väljä, lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kritisoi.

Ohjelmassa puhutaan hoivahenkilöstön määrän nostamisesta tasolle 0,7. Paavolan mukaan hoitohenkilöstö olisi parempi muotoilu.

– Tämä on tarkoittanut ainakin tähän asti sitä, että jopa talonmies on saatettu lukea mitoitukseen osallistuttuaan hoivatyöhön. SuPer edellyttää, että 0,7:n vähimmäismitoitukseen lasketaan vain koulutettu hoitohenkilöstö, Paavola linjaa .

Lisäksi arviot tavoitteen saavuttamisesta mahdollisesti vasta ensi vaalikauden aikana saavat hoitajaliitolta tyrmäyksen.

SuPerin mukaan jo nyt potilas- ja asiakasturvallisuus sekä myös työturvallisuus ovat vaarantuneet riittävien resurssien puuttuessa.

Liiton tiedotteessa todetaan, että vanhustenhoidosta on paennut henkilökuntaa muille aloille, sillä työolot ovat huonot ja palkat kehnoja.

– Hoitajia saadaan palaamaan alalle, kun epäkohtiin puututaan. Jo nykyinen henkilöstömitoitus on virheellinen, koska koulutetun hoitohenkilökunnan työhön sisällytetään runsaasti muutakin kuin hoitotyötä.

SuPer toteaa, ettei hallitusohjelmassa luvattu 70 miljoonaa riitä luvatun 0,7:n hoitajamitoituksen toteuttamiseen.

Liitto vaatii, että hallitus lisää rahoitusta elokuun kehysriihessä, jotta tavoitteeseen päästään.