Historian voimakkain Maahan iskenyt aurinkomyrsky löytyi
Historian voimakkain aurinkomyrsky iski Maahan vuonna 12 350 eaa eli 14 375 vuotta sitten, kertoo tuore tutkimus.
Tutkimus tunnisti voimakkaimman koskaan havaitun auringonpurkauksen ja muuttaa käsitystä avaruussäästä ja radiohiiliajoituksesta.
Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki äärimmäistä radiohiilipiikkiä viimeisen jääkauden loppupuolelta.
Tapahtuman voimakkuutta ei kuitenkaan voitu arvioida aiemmin, koska sopivaa mallia ei ollut käytettävissä.
Vastikään julkaistuissa tutkimuksessa tapahtuma on vahvistettu voimakkaimmaksi tähän mennessä tunnetuksi aurinkohiukkasmyrskyksi. Uusi löytö laajentaa Auringon tunnetun aktiivisuuden aikajanaa ja voimakkuutta, ja asettaa uuden ylärajan aurinkoilmiöille.
Tutkimuksessa Oulun yliopiston tutkijatohtori Kseniia Golubenko ja professori Ilya Usoskin hyödynsivät uutta kemian ja ilmaston yhdistävää SOCOL:14C-Ex -malliaan, joka on suunniteltu mallintamaan Auringon hiukkasmyrskyjä jääkauden ilmasto-olosuhteissa.
Malli vahvisti, että tutkittu aurinkomyrsky oli noin 18 prosenttia voimakkaampi kuin vuoden 775 aurinkomyrsky, joka on tähän mennessä voimakkain koskaan puiden vuosirenkaisiin tallentunut aurinkomyrsky.
– Verrattuna modernin satelliittiajan merkittävimpään tapahtumaan, vuoden 2005 hiukkasmyrskyyn, vuoden 12 350 eaa. tapahtuma oli arviomme mukaan yli 500 kertaa voimakkaampi, sanoo Golubenko tiedotteessa.
Muita tunnettuja suuria aurinkomyrskyjä on esiintynyt vuosien 994 jaa., 663 eaa., 5 259 eaa. ja 7 176 eaa. tienoilla, ja lisäksi muutamia muita on parhaillaan tutkittavana.
Uutta mallia testattiin myös vastikään Ranskan Alpeilta löytyneiden noin 14 300 vuotta vanhojen puunäytteiden avulla.
Auringon hiukkasmyrskyt ovat erittäin harvinaisia tapahtumia, joissa Maa altistuu valtavalle energisten hiukkasten pommitukselle.