Hallituskumppanin riveistä tivataan: Milloin Marin vastaa kysymyksiin kaivoslaista?

Kaivoslaki

Hallitusohjelmassa sovitut parannukset eivät ole toteutumassa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) luonnoksessa kaivoslaiksi, vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen katsoo.

– Suomen ympäristökeskus SYKE:n ympäristövaikutusten arvio on karu: kaivoslakiluonnos ei millään merkittävällä tavalla paranna ympäristönsuojelua, mikä on hallitusohjelman päätavoite. Lakiluonnos on ollut jo kesästä asti TEM:n verkkosivuilla.

– Sen ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeenkin sosiaalidemokraattien ja pääministeri Sanna Marinin hiljaisuus asiasta jatkuu, Holopainen kritisoi tiedotteessaan.

Kansanedustajan mukaan kaivostoiminnasta ympäristölle aiheutuvat haittavaikutukset ja kustannukset jäävät nykylainsäädännön puutteiden vuoksi usein kuntien ja valtion maksettavaksi.

– Kysyn, milloin pääministeri Sanna Marin aikoo vihdoin avoimesti vastata kansalaisjärjestöjen ja ihmisten kysymyksiin eri puolilta Suomea? Miksi kaivoslakia ei korjata sovitusti? Kaivoslain järkeistäminen ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan laajasti yhteiskunnallinen. Huoli kaivoksista ei katso puoluekirjaa. Ihmisten todellisten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisen sijaan lakiluonnoksessa kuulemisen ja vaikuttamisen parantaminen on näennäisesti kuitattu esimerkiksi kaivosyhtiöiden infoilla, Holopainen sivaltaa.

Myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on kritisoinut kaivoslain uudistamisen hitautta.

– Vihreät ei hyväksy kaivoslakia, joka ei paranna ympäristönsuojelun tasoa ja paikallisten vaikuttamismahdollisuuksia. Malminetsintää rajoitettava esim. luonnonsuojelualueilla, kunnilla oltava mahdollisuus estää kaivostoiminta alueellaan & saamelaisten oikeuksia parannettava, Ohisalo tviittasi 12. lokakuuta.

Kansalaisaloite malminetsinnältä ja kaivostoiminnalta kokonaan kiellettyjen alueiden perustamiseksi on etenemässä eduskunnan käsittelyyn.

Kaivostoiminnalle rajat -lakialoite on kerännyt kansalaisaloite.fi-palvelun mukaan yli 50  000 kannatusilmoitusta.

Aloite tähtää luonnonsuojelu- ja muun lainsäädännön tarkistamiseen ja muuttamiseen niin, että kaivostoiminnalta ja malminetsinnältä kielletyiksi alueiksi määritellään erityisen arvokkaiden luontotyyppien ja ekosysteemien alueita ja verkostoja sekä EU:n ainoan alkuperäiskansan saamelaisten kotiseutualue.