Hallitus ryöpytyksessä taakanjakosopimuksesta, jossa se ei ole mukana – Perussuomalaisten Purra: “Te lisäätte hukkumiskuolemia“

Eduskunta

Perussuomalaiset tivasivat sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.) selvyyttä hallituksen turvapaikkalinjaan eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) halusi tietää, missä määrin Suomi on valmis osallistumaan Välimereltä pelastettavien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten jakamiseen muiden EU-maiden kesken.

– Te lisäätte hukkumiskuolemia, Purra syytti hallitusta vetovoimatekijöiden luomisesta.

– Aikooko Suomi olla taas mallioppilas ja hoitaa oman osuutensa, vaikka muut eivät niin tekisi?

Alkuviikosta Ranskan, Italian, Maltan ja Saksan taakanjakokokoukseen osallistunut Ohisalo korosti, että Suomi pyrkii EU:n puheenjohtajamaana edistämään yhteisen turvapaikkalinjan löytämistä parhaansa mukaan.

Ohisalo osallistui kokoukseen tarkkailijan roolissa.

Maanelikon keskinäisestä pakolaissopimuksesta saadaan tarkempia tietoja EU:n sisäministerien kokouksen yhteydessä 8. lokakuuta.

Ohisalo vakuutti perussuomalaisille, että myös tulevat EU-komissaarit ovat hyvin sitoutuneita turvapaikkajärjestelmän kehittämiseen.

Sisäministerin mukaan Suomen hallitusta motivoi hankkeessa lisäksi se, että pitkän itärajansa takia Suomi voi tulevaisuudessa joutua samanlaisen massasiirtolaisuuden kohteeksi kuin Välimeren EU-maat.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) painotti, että Ranskan, Italian, Maltan ja Saksan keskinäisessä sopimuksessa on kyse väliaikaisesta ratkaisusta.

Poikkeuksellinen tilanne johtuu siitä, että uusi EU-komissio ei ole vielä aloittanut työtään.

Rinteen mukaan hallitus tekee omat päätöksensä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta Suomeen tapauskohtaisesti.

Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä painotti, ettei hallituksen kakkospuolue ole sitoutunut minkäänlaiseen väliaikaiseen taakanjakomekanismiin.

Hänen mukaansa keskusta tukee vain sellaista sopimusta, johon valtaosa EU-maista sitoutuu.