Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetus?

Alko: Valikoima perustuu asiakaskysyntään, 400 erilaista suomalaisen pientuottajan juomaa myynnissä jo nyt.
Pienpanimot

Koronakriisi nosti keväällä julkiseen keskusteluun kysymyksen, pitäisikö pienpanimoille sallia tukitoimena etämyyntioikeus tilapäisesti.

Hallitus päätti kuitenkin torstaina neuvotteluissaan lopulta hylätä asian edistämisen.

Hallituslähteiden mukaan pienpanimojen auttamiseksi pohditaan nyt muita keinoja. Voisiko Alko esimerkiksi lisätä pienpanimoiden juomia valikoimiinsa?

Halukkuutta on ainakin erään hallituslähteen mukaan selvittää, voisiko Alkon verkkokaupasta tilata juomia kotiovelle asti.

Samoja keinoja nosti esiin julkisesti myös ainakin hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki perjantaina Twitterissä.

Epäselväksi jää, miten hallituksen tahto voisi vaikuttaa valikoimaan, vaikka Alko valtio-omisteinen yritys onkin.

Alkosta kerrotaan, että valikoima perustuu asiakaskysyntään.

Lisäksi pienpanimoiden juomien lisääminen valikoimaan riippuu pienpanimoiden omasta halukkuudesta.

– Ovemme ovat kaikille pientuottajille auki eli kannustamme rohkeasti listaamaan tuotteita. Autamme tarvittaessa uusia ja jo yhteistyötä tekeviä panimoita, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Kasper Kukkonen.

Pienpanimoiden tukemista on tiettävästi tarkoitus selvitellä myös verotuksen näkökulmasta, alkoholiverotuksen uudistamisen yhteydessä.

Vastuuministeri perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esikunnasta kerrottiin, ettei ministeri ole viikonloppuna tavoitettavissa haastatteluun.

Alkon hallintoneuvostossa löytyy ymmärrystä pienpanimoiden tukemiselle, mutta korostetaan, että pienpanimoiden tuotteita on jo nyt hyvin myynnissä.

– Alkohan on jo tällä hetkellä ottanut paljon pienpanimoiden tuotteita myyntiin, sanoo hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Arja Juvonen (ps.).

Hallintoneuvostoon niin ikään kuuluva kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.), joka teki lakialoitteen etämyynnin tilapäiseksi sallimiseksi pienpanimoille, pitää myös pienpanimoiden valikoimaa Alkoissa kohtuullisen hyvänä.

Alko on koronan takia helpottanut pientuottajien tilannetta niin, että ne ovat voineet tarjota tavanomaista useampaan liikkeeseen paikallisesti juomia ilmoitusmenettelyllä.

Alkosta kerrotaan, että myymälöiden vakiovalikoimassa on lähes 200 alkoholijuomaa suomalaisilta pientuottajilta, tilaamalla 200 lisää.

Valikoima laajenee, sillä kiinnostus pienpanimoiden tuotteisiin on kasvussa.

– Odotamme tällekin vuodelle kysynnän kasvua 10–20 prosenttia, Kukkonen kertoo.

Ruotsissa Alkoa vastaava Systembolaget toimittaa verkkokaupasta tilattuja alkoholijuomia kotiin, ja hallituspuolueissa on tiettävästi halukkuutta selvittää, voitaisiinko naapurimaasta ottaa mallia.

Se edellyttäisi muutosta alkoholilainsäädäntöön.

Juvosesta olisi hyvä selvittää, voisiko kotiinkuljetusta Alkosta sallia. Myös Myllykoski näkisi postimyynnille hyötyjä, mutta huomauttaa, että Alkolla on jo laaja myymäläverkosto.

Hallintoneuvosto, jossa on 12 kansanedustajaa, voi osallistua alkoholilainsäädännölliseen keskusteluun ja tehdä aloitteita mutta ei tehdä strategisia päätöksiä.

Keskustelu pienpanimoiden oikeudesta myydä tuotteitaan verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna alkoi huhtikuussa, kun Pienpanimoliitto vetosi asiassa hallitukseen.

Nykyisellä lailla myynnin on tapahduttava panimossa.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta selkeimmin kannattivat etämyynnin sallimista.