Hallitus kaavailee korkeakouluille satojen miljoonien eurojen pääomitusta
Yliopistoissa pidetään hallituksen suunnitelmaa pääomittaa korkeakouluja askeleena oikeaan suuntaan, vaikka se ei varsinaisesti leikkausten jättämiä aukkoja tilkitsekään.
Pääomittamisella saatavien talousvaikutusten merkittävyys riippuu paljolti sijoitettavan rahasumman suuruudesta, sanoo Suomen yliopistot UNIFI ry:n puheenjohtaja ja Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
– Jos puhutaan vaikka 200 miljoonasta ja se tuottaa kuusi miljoonaa vuodessa, eihän siitä kovin suurta summaa jaettavaksi tule. Mutta jos puhutaan 800 miljoonasta, sitten se on vähän isompi ja sillä alkaa olla merkitystä, Niinimäki laskee.
Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin uskoo, että pääomituksesta saaduilla tuotoilla yliopistot aivan ensimmäisenä palkkaisivat lisää henkilöstöä. Samaa mieltä on Niinimäki.
– Kyllähän se raha tietenkin ihmisiin sijoitetaan, hän vakuuttaa.
Melinin mielestä pääomittaminen vahvistaa yliopistojen autonomiaa. Oman rahan tuotolla yliopistot pystyvät hänen mukaansa itse päättämään, mihin toimintoihin ne rahojaan kohdentavat.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen kertoo, että korkeakoulujen pääomittaminen on toistaiseksi tehty niin, että yliopistoille luovutetaan rahaa, jonka ne sisällyttävät peruspääomaansa.
Yliopistot taas sijoittavat peruspääomassaan olevaa rahaa ja voivat käyttää sijoitusten tuottoja toimintoihinsa.
Lehikoinen sanoo, että aikaisemmilla pääomituskierroksilla rahan määrä on ollut sidoksissa siihen, kuinka paljon yliopistot ovat saaneet kerättyä yksityistä pääomaa.
Nyt ei hänen mukaansa ole päätetty, mitkä ovat seuraavien rahoituskierrosten kriteerit.
Lehikoinen sanoo, että yliopistojen pääomittamisella on vaikutusta pitkällä aikavälillä.
– On myös tarpeen katsoa, onko keinoja, joilla voidaan tukea korkeakouluja, jotta ne pääsisivät kasvuun kiinni lyhyellä aikavälillä, hän lisää.
Lehikoinen täsmentää, että ministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) Lännen Median uutisessa kertomat sadat miljoonat olivat lisärahaa jo aikaisemmin sovituille korkeakoulujen pääomituksille.
Hallituksen kärkihankkeen mukaisesti hallitus pääomittaa vuonna 2018 yliopistoja 46 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakouluja 24 miljoonalla eurolla.
Ensi vuonna valtio on varautunut pääomittamaan yliopistoja kolminkertaisesti yliopistojen keräämään yksityiseen pääomaan nähden enintään 150 miljoonalla eurolla.
Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti hallitusohjelmassa tehdä korkeakoulujen määrärahoihin 75 miljoonan vuosittaisen leikkauksen, jäädyttää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksikorotukset sekä poistaa Helsingin ja Itä-Suomen apteekkikompensaation.