Hallitus ehdottaa kahden metrin turvavälistä luopumista – tartuntatautilain väliaikaista pykälää muutetaan

Koronatoimet

Hallitus on antanut esityksen kahden metrin turvaväliedellytyksen luopumisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tartuntatautilain väliaikaisesti voimassa olevaa pykälää 58 d.

Pykälästä poistettaisiin lähikontaktin tarkka määritelmä sekä soveltamisen kriteerinä oleva ilmaantuvuusluku.

Poistettavaksi ehdotetulla lähikontaktilla tarkoitetaan nykyisin ihmisten oleskelua sisätiloissa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa.

Jatkossa lähikontaktin määrittelisi aluehallintovirasto tai kunta.

Hallituksen päätös ei tullut yllätyksenä, sillä pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tämän viikon maanantaina, että kahden metrin turvavälin määritelmä poistetaan tartuntatautilaista.

Tuota ennen asiasta oli käyty paljon keskustelua. Vain muutamaa päivää ennen Marinin tviittiä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) katsoi, että turvavälistä luopuminen sidotaan koronapassin valmisteluun.

Tällä hetkellä kahden metrin turvavälin käytöstä päättävät alueet, mutta hallitus on jo aiemmin pyrkinyt saamaan alueita luopumaan niistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjannut alueita ohjauskirjeellään. Tällä hetkellä missään alueella Suomessa tapahtumissa ei tarvitse taata kahden metrin turvavälejä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi aiemmin STT:lle, että eduskunta on varautunut ottamaan pikaisesti käsittelyyn lakimuutoksen, joka poistaisi kahden metrin turvavälit tartuntatautilaista.

Turvavälivaatimus on vaikeuttanut merkittävästi kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämistä pahimmilla tautialueilla.