"Hallituksen kampanjat ovat hallituksen kampanjoita" – Halla-aho kiersi kysymyksen eduskunnan osallistumisesta rasismin vastaiseen kampanjaan
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, aikooko eduskunta osallistua työpaikkana tai työyhteisönä valtioneuvoston rasisminvastaiseen kampanjaan.
Halla-aholta kysyttiin asiasta hänen eduskunnan syyskauden asioita koskevassa tiedotustilaisuudessaan.
Halla-aho vastasi, että hallituksen kampanjat ovat hallituksen kampanjoita ja eduskunta tekee omaa, lähinnä lainsäädäntöön liittyvää työtään. Hän huomautti, että eduskunta pyrkii puolustamaan länsimaisen yhteiskunnan ”keskeisintä ihmis- ja perusoikeutta eli sanan-, mielipiteen- ja ilmaisun vapautta” ja edistämään esimerkillään asiallista keskustelua vaikeistakin puheenaiheista.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) elokuussa käynnistämä Me puhumme teoin -kampanja on herättänyt keskustelua, koska hallituspuolue perussuomalaiset ei lähtenyt siihen mukaan.
Halla-aho näki tiedotustilaisuudessaan, että Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa edustusrooli kuuluu lähtökohtaisesti tasavallan presidentille.
Aiheesta nousi keskustelua, kun presidentti Alexander Stubb sijaisti heinäkuisessa Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa Britanniassa pääministeri Petteri Orpoa.
Halla-aho perusteli näkemystään muun muassa sillä, että perustuslain mukaan presidentti johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
– Tästä kysymyksestä on käyty viime vuosina vilkasta keskustelua, ja tätä komplisoi se, että Suomi on myös osa Euroopan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, joten rajanveto EU-politiikan ja ulkopolitiikan välillä on aika lailla veteen piirretty viiva, Halla-aho sanoi.
Puhemies ei nähnyt eduskunnan tiedonsaannissa huippukouksista erityistä ongelmaa. Hänen kokemustensa mukaan nykyinen tasavallan presidentti vaikuttaa kaikin tavoin yhteistyöhaluiselta asiassa.
– Oma tulkintani ja havaintoni on se, että hän pyrkii parhaansa mukaan lieventämään tähän tiedonkulkuun liittyviä ongelmia. Enkä näe, että ainakaan vallitsevassa tilanteessa nimenomaan tiedonsaantiin liittyisi mitään suuria ongelmia tai kysymyksiä.