EVA:n tutkimus yllättää: Suomalaiset toivovat presidentille lisää valtaa – "Hän voisi puhaltaa pilliin kun hallituksen muodostaminen ei ota onnistuakseen"

Presidentinvaalit

Suomalaiset toivovat lisää valtaa tasavallan presidentille, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) arvo- ja asennetutkimuksesta.

– 60 prosenttia antaisi presidentille melko paljon valtaa esimerkiksi eduskunnan lainsäädäntötyöhön. Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä, koska ylimpien valtioelimien välistä vallanjakoa Suomessa on parlamentarisoitu ja presidentin valtaoikeuksia karsittu määrätietoisesti jo noin 30 vuoden ajan, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto toteaa.

Haaviston mukaan vastauksia voidaan tulkita siten, että presidentin valtaoikeuksien karsimisessa on kansalaisten mielestä menty liian pitkälle.

Tutkimuspäällikön mielestä kyse on myös siitä, että kansalaiset kokevat, että presidentti voisi toimia jonkinlaisena kansakunnan erotuomarina.

– Hän voisi viheltää pilliin, kun hallituksen muodostaminen ei ota onnistuakseen, kun hallituksen toiminta halvaa­ntuu erimielisyyksien vuoksi tai kun hallitus tuo eduskuntaan lakiesityksen, joka on perusteltu huonosti tai valmisteltu puutteellisesti, Haavisto pohtii.

Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla yhteensä 17 eri asian tai asiakokonaisuuden osalta.

Tulokset perustuvat  2 073 henkilön antamiin vas­tauksiin. Virhemarginaali on  2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 2.–15.1.2018 Taloustutkimuksen internet-paneelilla.