Evan kysely: Enemmistö katsoo, että lakko-oikeutta ei saa rajoittaa missään oloissa – keskustan kannattajat hanakimpia kieltämään suurta haittaa aiheuttavat lakot

Lakko-oikeus

Enemmistö suomalaisista katsoo, että lakko-oikeus on perusoikeus, jota ei saa rajoittaa missään olosuhteissa. Tätä mieltä oli 60 prosenttia vastaajista Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tilaamassa kyselytutkimuksessa.

Vasemmistoliiton kannattajista jopa 96 prosenttia piti lakko-oikeutta peruoikeutena. Toisella laidalla olivat kokoomuslaiset, joista yli mpuolet (53%) torjuu ajatukset lakko-oikeudesta perusoikeutena.

Suurta haittaa aiheuttavat lakot sen sijaan jakavat mielipiteet. Suomalaisista 38 prosenttia on sitä mieltä, että suurta haittaa ulkopuolisille aiheuttavat lakot pitäisi voida kieltää kokonaan. Haitallisten lakkojen totaalikieltoa vastustaa 45 prosenttia vastanneista.

Kaikkein useimmin suurta haittaa aiheuttavien lakkojen kieltämistä kannattavat keskustan äänestäjät (71%). Sen sijaan puolueen nykyiset hallituskumppanit vastustavat poliittisten lakkojen kieltämistä. Vasemmistoliiton kannattajista tällä kannalla on 84, demareista 72 ja vihreistä 59 prosenttia.

Keskustan kanssa samassa linjassa suurta haittaa aiheuttavien lakkojen osalta ovat kokoomuksen äänestäjät, joista  66 prosenttia katsoo, että ne tulisi kieltää.

Suomalaisista 39 prosenttia ajattelee, että poliittiset lakot tulisi kieltää, koska niissä on kyse asioista, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa. Käytännössä yhtä moni, 38 prosenttia, torjuisi poliittisten lakkojen rajoitukset.

Erityisesti johtavassa asemassa olevista peräti kolme neljästä (75 %) kieltäisi poliittiset lakot. Myös kokoomuksen (72 %) ja keskustan (68 %) äänestäjien, yrittäjien (56 %) ja yli 65-vuotiaiden (55 %) enemmistö kieltäisi poliittiset lakot. 

Lakkokiellon vastustus taas on suurinta vasemmistoliiton (79 %), SDP:n (64 %), vihreiden (58 %), 18–25-vuotiaiden (57 %), opiskelijoiden (57 %) ja SAK:n jäsenten (54 %) keskuudessa.