Euroopan johtajat pohtivat viestiään Trumpille Ukrainan tukemisen tärkeydestä – "Mitä se merkitsisi Kiinalle?"
Euroopan poliittiset johtajat ryhtyivät torstaina sanoittamaan viestiä, joka saisi diileihin mieltyneen Donald Trumpin ymmärtämään Euroopan arvon.
Tilaisuuden tarjosi Unkarissa järjestetty Euroopan poliittisen yhteisön kokous, jonka elinvoimaisuudelle Yhdysvaltojen keskiviikon vaalitulos antoi sähköhoitoa.
Kokouksessa olivat läsnä liki kaikki Euroopan maat ja keskeisten eurooppalaisten instituutioiden johto, mutta korkean tason keskustelukerhon mielekkyyttä on välillä myös kyseenalaistettu.
Nyt kokous Budapestissa tarjosi alustan, jossa Euroopan johtajat pääsivät reagoimaan nopeasti samasta paikasta historialliseen muutokseen maanosan tärkeimmän liittolaisen ja vientimaan johdossa.
Yhdysvaltoihin välitettiin eri tavoin viestiä siitä, että Ukrainan ja Euroopan asian hylkääminen hyödyttäisi Kiinaa.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi kokoukseen saapuessaan, että Ukrainan vahvistaminen on ”meidän itsemme” vahvistamista.
Michel sanoi myös, että Venäjän kaltaisten autoritaaristen maiden kanssa ei voi olla heikko, kun ne vaarantavat kansainvälisen järjestyksen.
– Jos Yhdysvallat olisi heikko Venäjän kanssa, mitä se merkitsisi Kiinalle? Michel kysyi.
Myös Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) katsoi, että Yhdysvaltojen hallinnolle on annettava vahva ja yhtenäinen viesti, että Ukrainaa tuetaan niin pitkään ja paljon kuin tarvitsee.
Eurooppalaisen tai oman puolustuksen vahvuuden eteen pitää tehdä nyt enemmän ja nopeasti, hän arvioi.
Naton pääsihteeri Mark Rutte painotti, kuinka esimerkiksi Venäjän, Pohjois-Korean, Iranin ja Kiinan yhteistyö aiheuttaa uhkaa myös Ukrainan ulkopuolella. Hänen mukaansa kyseessä ovat uudet ja vaaralliset kehityskulut.
– Meidän täytyy keskustella niistä tänään. Mutta odotan myös istuvani alas presidentti Trumpin kanssa luoviaksemme, kuinka yhteisesti kohtaamme vaaran ja pidämme oman osamme maailmasta turvassa, hän sanoi.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ei pitänyt kenenkään etuna sitä, että isot naapurit voivat kiusata pienempiään. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen tulevan presidentin Trumpin kanssa kannattaa työskennellä siitä lähtökohdasta, mitkä ovat Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteiset edut.
Epävarmuutta Euroopassa lisää tällä hetkellä myös se, että viimeistään keskiviikkona Saksan hallitukselle alkoi lähtölaskenta. Näin tapahtui, kun liittokansleri Olaf Scholz erotti valtiovarainministeri Christian Lindnerin.
Lindner johtaa hallituskoalitioon kuuluneita liberaalidemokraatteja. Hallituskriisiksi äitynyt poliittinen myrsky alkoi puolueiden talouteen liittyvistä erimielisyyksistä. Viimeistään Lindnerin erottaminen käynnisti ketjureaktion, jonka odotetaan johtavan uusiin vaaleihin etuajassa.
Poliittinen sekamelska on käynnissä tilanteessa, jossa Euroopasta täytyisi löytyä poliittista johtajuutta. Orpon arvion mukaan Saksan tilanne voi kuitenkin nyt selkiytyä.
– On tiedossa se, että Saksan nykyisellä hallituksella on ollut sisäisiä vaikeuksia. Ehkä tilanteen selkiytyminen nopealla aikataululla on hyvä, hän sanoi.
Liittokansleri Scholz ei ollut paikalla Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa. Hänen odotetaan kuitenkin saapuvan Budapestiin EU-maiden poliittisten johtajien epäviralliseen huippukokoukseen.