EU:n ulko- ja puolustusministerit keskustelevat hybridiuhista Helsingissä

Ulkoministerien asialistalla myös Lähi-idän tilanne, arktinen alue ja Amazonin metsäpalot
EU-ministerikokous

EU:n ulko- ja puolustusministerit ovat tänään koolla Helsingissä epävirallisissa kokouksissaan. Yhteisellä lounaallaan ministerien on määrä puhua hybridiuhista.

Puolustusministerien kokous alkoi jo eilen muun muassa keskustelulla uusista teknologioista ja tekoälystä puolustuksessa.

Ulkoministerit aloittavat puolestaan tapaamisensa tänään ja jatkavat huomiseen. Keskustelun aiheina ovat muun muassa Lähi-itä, arktinen alue ja Amazon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi maanantaina, että Amazonin metsäpalot ovat asialistalla Suomen pyynnöstä.
Lähi-idän suhteen hän ennakoi, että puhetta on erityisesti Persianlahden tilanteesta.

Ulkoministerien kokoukseen osallistuu myös Länsi-Balkanin maiden edustajia, joiden kanssa ministerit keskustelevat alueellisesta yhteistyöstä.

Haavisto uskoo, että iso kysymys keskustelussa on mahdollisten uusien EU-jäsenyysneuvottelujen avaaminen.

– Suomihan on kannattanut sitä, että jäsenyysneuvotteluja aloitettaisiin syksyllä niiden maiden kanssa, jotka täyttävät kriteerit. Ainakin Pohjois-Makedonia tällä hetkellä meidän näkökulmastamme näyttäisi nämä kriteerit täyttävän, Haavisto sanoi maanantaina.

Epäviralliset ministerikokoukset kuuluvat Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Niissä ei tehdä varsinaisia päätöksiä, vaan ministerit pääsevät keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia keskeisistä teemoista.

Sekä puolustusministerien että ulkoministerien kokouksessa puhetta johtaa EU:n ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini.