EU:n koronatodistus otetaan Suomessa käyttöön kahdessa vaiheessa – rokotetut saisivat todistuksen jo heinäkuun alussa
EU:n koronatodistus otetaan Suomessa käyttöön portaittain kahdessa eri vaiheessa, sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kerrotaan.
STT:n tietojen mukaan todistuksen rokotuksesta voisi saada heti heinäkuun alussa. Koronataudin sairastaneet tai hiljattaisen negatiivisen tuloksen koronatestistä saaneet joutuisivat odottamaan EU-todistuksiaan heinäkuun puoliväliin.
STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosastolla johtajana toimivan Minna Saarion mukaan aikataulun tarkentaminen on kuitenkin vielä käynnissä, eikä päivämääriä voi vahvistaa.
– Mikäli tarvittavat asiat pystytään tarkentamaan, tavoitteemme on uutisoida tästä tämän viikon aikana, Saario kirjoittaa sähköpostitse.
STM:n ylilääkärin Paula Tiittalan mukaan porrastus johtuu pitkälti siitä, että rokotustiedot ovat jo vaaditussa muodossa potilastiedon arkistossa toukokuussa käyttöön otetun kansallisen rokotustodistuksen myötä. Koronatestejä tekeviä toimijoita taas on paljon, ja testitiedot eivät ole samalla tavalla yhdenmukaisessa muodossa kuin rokotustiedot, minkä vuoksi tietojen saaminen potilastietojärjestelmistä Kanta-järjestelmään vie enemmän aikaa.
– Kyseessä on todistusten tekniseen toteutukseen liittyvä kysymys. Liikkeelle on lähdetty kokonaisuus kerrallaan, ja ensin lähdettiin tästä rokotustodistuksesta, Tiittala sanoo.
Suomessa koronatodistus tulee saataville Omakanta-palvelun kautta.
Todistusmenettelyllä pyritään siihen, että jäsenmaat eivät asettaisi todistuksen saaneille muita maahanpääsyrajoituksia, kuten koronatestejä tai karanteenia. Käytännöt ja menettelytavat kuitenkin vaihtelevat eri maiden välillä, joten matkailijan pitää itse ottaa selvää, millaisia vaatimuksia kohdemaalla on.
Todistusjärjestelmän käyttö alkaa virallisesti heinäkuun alussa, mutta jotkin jäsenmaat ovat jo alkaneet myöntää todistuksia. Viime viikolla EU-komission mukaan todistuksen oli saanut jo yli miljoona EU-kansalaista.
Todistuksia on myönnetty muun muassa Saksassa, Espanjassa, Bulgariassa, Puolassa, Tanskassa ja Kroatiassa.