EU:lta tukea Kemin biojalostamon toteutumiselle

Biotalous

Euroopan komissio on päättänyt antaa 88,5 miljoonan euron investointituen Kaidille biopolttoainejalostamon rakentamiseen Kemin Ajokseen.

Uusiutuvan energian tuottajille suunnattu tuki myönnettiin alun perin Vapon suunnittelemalle biopolttoainelaitokselle vuonna 2012, mutta Vapo luopui hankkeesta vuonna 2014.

– Tukipäätös yhdessä Euroopan komission kesäpaketin positiivisen viestin kanssa vahvistavat merkittävästi Kaidin mahdollisuuksia viedä hanketta eteenpäin. Ne ovat myös selkeä osoitus komission vahvasta uskosta hankkeeseen ja kehittyvään biopolttoainemarkkinaan, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen toteaa.

Toteutuessaan Kemin biojalostamon kokonaisinvestointi olisi noin miljardi euroa.

Jalostamon työllistävä vaikutus rakennusaikana olisi noin 4 000 henkilötyövuotta, ja tehtaan valmistuttua koko arvoketjuun syntyisi satoja uusia työpaikkoja.

Kaidi käy parhaillaan keskustelua rahoittajien ja muiden sidosryhmien kanssa ja pyrkii tekemään lopullisen investointipäätöksen vuoden loppuun mennessä.

Kaidi kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen, että Euroopan komission keskiviikkona julkaisemassa kesäpaketissa Suomelle tärkeät biopolttoaineet ovat hyvin edustettuina.

Paketissa korostetaan selkeitä tavoitteita edistyneille biopolttoaineille sekä sekoitusvelvoitteiden merkitystä markkinoiden luomisessa.

– Kesäpaketin sisältö ja sitovien kansallisten päästötavoitteiden julkaisu ovat osoituksia EU:n sitoutumisesta liikenteen päästöjen leikkaamiseen. Suomessa kehittyneet biopolttoaineet ovat tärkeässä roolissa päästötavoitteiden saavuttamisessa.

– Nyt yhteisenä tavoitteenamme on varmistaa, että komission selkeä visio viedään kaikkiin tarvittaviin tuleviin esityksiin, Koponen kertoo.