EU sopi koronarokotekaupoista lääkejätti Sanofin kanssa

Koronakriisi

EU kertoi perjantaina sopineensa ranskalaisen lääkejätin Sanofin kanssa mahdollisen koronavirusrokotteen hankkimisesta. Euroopan komissio teki sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen hankkimisesta.

EU:n tilastovirasto Eurostatin mukaan EU:n väkiluku on noin 450 miljoonaa.

Komission mukaan EU:n 27 jäsenmaata voivat hankkia rokotetta heti, kun se on todettu turvalliseksi ja toimivaksi.

Sanofi kehittelee rokotetta yhdessä brittiläisen GlaxoSmithKline-yhtiön kanssa.

Yhdysvallat ilmoitti niin ikään perjantaina, että se on valmis tarjoamaan samaisille lääkejäteille jopa 2,1 miljardia dollaria rokotteen kehittämiseen.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan unioni tekee kaiken mahdollisen, jotta rokote saataisiin markkinoille mahdollisimman pian.

–  Käymme keskusteluja myös useiden muiden yritysten kanssa. Tämä parantaa mahdollisuuksiamme saada nopeasti tehokas parannuskeino virusta vastaan, von der Leyen sanoi lausunnossaan.

Sanofi toivoo saavansa mahdolliselle rokotteelleen Euroopan lääkeviraston myyntiluvan ensi vuoden kesäkuussa.

Euroopassa on tähän mennessä rekisteröity noin 3,2 miljoonaa koronavirustartuntaa ja liki 210 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Useissa Euroopan maissa on hidastettu koronarajoitusten poistoa tai otettiin käyttöön uusia suosituksia, kun tartuntojen määrät ovat pikku hiljaa hivuttautuneet ylöspäin.

Britannia kertoi perjantaina siirtävänsä rajoitusten lieventämistä ainakin kahdella viikolla eteenpäin. Samalla Pohjois-Englannin koronarajoituksia kiristettiin. Muun muassa kyläilyä kehotettiin välttämään, koska koronatartuntoja on todettu aikaisempaa enemmän.

Kiellot koskevat Suur-Manchesterin aluetta, Lancashiren itäosaa sekä ja osia Länsi-Yorkshiresta.

–  Olen sanonut, että suunnitelmamme avata uudelleen yhteiskunta ja talous on ehdollinen. Emme epäröi käyttää jarruja tarvittaessa. Arvioimme, että nyt pitää painaa jarrua, perusteli pääministeri Boris Johnson.

Tanskassa viranomaiset pyörsivät vain muutaman päivän takaisen päätöksensä kasvomaskien käytöstä julkisessa liikenteessä.

Aikaisemmin kantana oli, ettei maskien käyttöön ole tarvetta, koska tartuntoja on niin vähän. Nyt viranomaiset suosittelevat maskien käyttöä.

Saksassa viranomaiset kertoivat lisänneensä kolme Pohjois-Espanjan maakuntaa sellaisiin kohteisiin, joista Saksaan tulevat joutuvat kahden viikon karanteeniin koronavirusvaaran vuoksi.

Kataloniasta, Navarrasta ja Aragoniasta tulevat matkailijat joutuvat karanteeniin, jos heillä ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä.