Ensimmäinen Ukrainan viljakuljetus lähti Odessasta

Ukrainan sota

Ukrainan sodan ajan ensimmäinen viljan merikuljetus Ukrainasta on päässyt lähtemään matkaan aamulla. Rahtilaiva Razoni lähti Odessan satamasta tänä aamuna hieman suunniteltua myöhemmin, aamuyhdeksän jälkeen Suomen aikaa.

​– Sierra Leonen lipun alla purjehtiva, maissilla lastattu Razoni matkaa Libanoniin, sanoi Turkin puolustusministeriö lausunnossaan.

Liki 200 metriä pitkän aluksen odotetaan saapuvan Bosporinsalmeen huomenna tiistaina puoliltapäivin.

Muiden viljaa kuljettavien saattueiden on määrä käyttää tästä eteenpäin samaa merikäytävää, ministeriö sanoi.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres toivotti ”lämpimästi tervetulleeksi” ensimmäisen ukrainalaista viljaa kuljettavan aluksen lähdön Venäjän merisaarron purkamiseksi.

YK:n pääsihteerin tiedottajan mukaan tämä toivoo, että nyt matkaan lähtenyt laiva on ensimmäinen monista aluksista, jotka tuovat kipeästi kaivattua helpotusta maailmanlaajuiseen elintarviketurvaan, erityisesti hauraimmissa humanitaarisissa tilanteissa.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ylisti hänkin vilja-aluksen lähtöä Odessan satamasta.

– Avustuspäivä maailmalle, erityisesti ystävillemme Lähi-idässä, Aasiassa ja Afrikassa, kun ensimmäinen ukrainalainen vilja lähtee Odessasta. Ukraina on aina ollut luotettava kumppani ja tulee olemaan sellainen, jos Venäjä kunnioittaa osuuttaan sopimuksesta, Kuleba viestitti.

Ukrainan viljan ulkomaankaupan on pelätty estyvän tai häiriintyvän Venäjän aloittaman laajan hyökkäyssodan takia. Seurausten on varoitettu voivan johtaa pahimmillaan globaaliin nälänhätään.

Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK pääsivät äskettäin sopimukseen viljakuljetusten järjestämisestä Mustanmeren kautta. Turkin on määrä huolehtia siitä, että kuljetukset sujuvat sovitusti eikä niitä häiritä.

Turkki on avannut Istanbuliin yhteisen koordinointikeskuksen valvomaan viljan vientiä. Siellä työskentelee kahden taistelevan puolen siviili- ja sotilasviranomaisia​​ sekä Turkin ja YK:n edustajia.

Ukraina ja Venäjä ovat maailman kaksi suurinta viljanviejää. Maiden välinen sota ehti nostaa elintarvikkeiden hinnat köyhille maille kohtuuttoman kalliiksi.

Esimerkiksi vehnän hinnat laskivat jyrkästi sen jälkeen kun sopimus viljakuljetuksista saatiin allekirjoitettua.