El Salvadorin presidentti ei aio palauttaa miestä, jonka Yhdysvallat toimitti vahingossa megavankilaan
El Salvadoria rautaisella otteella hallitseva presidentti Nayib Bukele vakuuttaa, ettei aio palauttaa Yhdysvaltoihin miestä, jonka presidentti Donald Trumpin hallinto vahingossa poisti maasta ja kuljetti pahamaineeseen vankilaan El Salvadorissa.
Bukele tapasi maanantaina Trumpin Valkoisessa talossa, ja presidentit kehuivat vuolaasti toisiaan tapaamisessaan. Bukelesta, 43, on tullut tärkeä liittolainen Trumpille, kun tämä panee toimeen vaalilupauksiaan paperittomien maahanmuuttajien karkotuksista.
Bukele on tarjonnut Yhdysvalloille mahdollisuuden laittaa epäiltyjä jengirikollisia telkien taakse ilman laillista prosessia.
El Salvadorin korkean turvaluokituksen megavankilaan toimitettujen epäiltyjen rikollisten joukossa oli myös elsalvadorilainen mies, joka asui laillisesti Marylandissa ja on naimisissa Yhdysvaltain kansalaisen kanssa.
Valkoinen talo myönsi, että mies päätyi El Salvadoriin ”hallinnollisen virheen” seurauksena, mutta on sanonut, ettei Yhdysvalloilla ole enää toimivaltaa miehen palauttamiseen.
Oikeus on määrännyt Trumpin hallintoa edistämään miehen palauttamista Yhdysvaltoihin. Bukeleltakin kysyttiin maanantaina, lähettäisikö hän miehen takaisin Yhdysvaltoihin.
– En tietenkään aio tehdä sitä. Kysymys on järjetön. Ei minulla ole valtaa palauttaa häntä Yhdysvaltoihin, Bukele sanoi Valkoisessa talossa.
Bukele on saavuttanut El Salvadorissa laajaa kansansuosiota laittamalla kovin ottein maata riivanneen jengirikollisuuden kuriin. Jengien vastaista taistelua symboloi vuonna 2022 rakennettu valtava CECOT-vankila.
Trumpin astuttua valtaan Bukele tarjosi vankilaa myös Yhdysvaltain käyttöön kuuden miljoonan dollarin korvausta vastaan, ja sinne on lennätetty yli 250 maahanmuuttajaa kyseenalaisin perustein.
– Autat meitä, ja me arvostamme sitä, Trump kiitti Bukelea maanantaina.
Trump sanoi harkitsevansa, että jopa väkivaltarikoksiin syyllistyneitä Yhdysvaltain kansalaisia voisi viedä El Salvadoriin.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet El Salvadoria ja Trumpin hallintoa ihmisoikeusrikkomuksista.
Trumpin hallinnon mukaan El Salvadoriin kuljetetut ihmiset ovat väkivaltaisten jengien kuten elsalvadorilaisen MS-13:n ja venezuelalaisen Tren de Araguan jäseniä.
Useiden miesten sukulaiset ovat kuitenkin sanoneet, ettei heillä ole yhteyksiä rikollisuuteen, vaan he joutuivat maasta poistetuiksi jengeihin liittymättömien tatuointiensa takia.