EK:n Häkämies: Sopimus voi olla vaarassa – pallo SAK:lla

Työmarkkinat

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämies pitää verukkeena AKT:n perustelua vetäytyä yhteiskuntasopimuksesta EK:n takia.

Häkämiehen mukaan yhteiskuntasopimusneuvottelut on ollut tarkoitus viedä loppuun ja sääntömuutokset tulevat voimaan vasta ensi keväänä.

– Selkeästi veruke, tekosyy. Missään tapauksessa neuvottelujen keskeyttäminen EK:n takia ei käy perusteena, Häkämies sanoi.

Häkämies ei osaa arvioida AKT:n oikeita syitä vetäytyä yhteiskuntasopimuksesta, mutta pitää tilannetta valitettavana ja ajankohtaa yllättävänä. Hänen mukaansa sopimus voi olla vaarassa.

– Pallo on nyt SAK:lla. Neuvottelujen osalta on oltava täysi kattavuus, eli mukana ei voi olla vapaamatkustajia. Tämä on vakava paikka SAK:lle, ja heidän on selvitettävä tilanteensa, Häkämies sanoi.

Neuvotteluja ei ole tarkoitus jatkaa enää tällä viikolla.

– Viimeistään maanantaihin mennessä on oltava selvyys siitä, neuvotellaanko ja onko SAK pöydässä vai ei, Häkämies sanoi.

AKT ilmoitti aiemmin tänään, että se vetäytyy neuvotteluvaiheessa olevasta yhteiskuntasopimuksesta. Liiton mukaan syynä on EK:n eilinen päätös, jonka mukaan EK ei enää tee keskitettyjä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja huhtikuun lopun jälkeen.