Eduskunta yrittää koota hybriditorjuntapakkinsa ensi viikoksi

Rajalait

Eduskunta aikoo sorvata kiistellyt rajantilkkimispykälät hyväksyttävään kuntoon ensi viikoksi.

Rajan sulkemisesta hybridivaikuttamistilanteissa päästiin väittelemään jälleen kerran, kun puolustusvaliokunnan mietintö valmiuslain muuttamisesta tuotiin tiistain istuntoon.

Valmiuslakiin rajapykälät eivät tule, vaan ne on valmisteltu vielä hallintovaliokunnan käsittelyssä olevan rajavartiolain puolelle. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) selvitti, että rajapykälät tulevat normaalilainsäädäntöön eli rajalakiin sekä pakon sanelemana että vakaan harkinnan tuloksena.

– Silloin ne ovat käytössä heti ilman poikkeusolojen julistamista, ja se on parempi niin.

Orpo vetosi eduskuntaryhmiin, jotta nämä sopisivat pomminvarmasti kokonaisuuden viennistä loppuun asti. Valmiuslain muuttaminen kiireellisenä edellyttää viiden kuuden osan enemmistöä, jolle perussuomalaiset ovat asettaneet ehdoksi rajanpykälien tiukkaamisen puolueen vaatimalla tavalla.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) havainnoi, että perussuomalaisten tekemälle koplaukselle näyttää löytyvän jo tukea salista.

– Me yritämme päästä yksimielisyyteen siitä, että me saamme tästä mietinnöstä riittävän tehokkaan, jotta se täyttää nämä vaatimukset, joita täällä on esitetty, Purra selvitti.

Perustuslakivaliokunta linjasi aiemmin, että rajan lyhytaikainen täyssulku voi erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa olla mahdollinen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Juha Pylvään mukaan lakien sisällöstä on käyty keskusteluja valiokuntatasolla. Ryhmänjohtajien pöydälle asiaa ei ole tuotu.

– Seurataan sitä tilannetta, missä mennään. Valiokunnat ja valiokuntavastaavat vielä käyvät sitä vääntöä keskenään, miten siihen suhtaudutaan. Minun käsitykseni on, että se menee ihan hyvässä suunnassa, Pylväs sanoo Suomenmaalle.

Pylvään mukaan hallintovaliokunnan mietintö rajavartiolaista valmistunee loppuviikosta. Sen sijaan eduskunnan tällä viikolla käsittelyynsä saaman ulkomaalaislain muutoksen, niin sanotun rajamenettelylain, käsittely jää syksyyn.

Eduskunnan kalenterissa on varattu rajalakien käsittelyyn ensi viikolle kaksi istuntopäivää, maanantai ja torstai. Sen jälkeen eduskunta jää istuntotauolle.