Eduskunta purkaa ruuhkaa – kuuma keskustelu päivähoidosta
Joulua odottavat kansanedustajat purkivat loppusuoran ruuhkaansa väittelemällä ennätysmäisen pitkään hallituksen säästölakeihin kuuluvasta lapsiperheiden päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Yli viisituntisessa keskustelussa käytettiin 168 vastaus- tai varsinaista puheenvuoroa.
Loppuvaiheessa keskustelua kuumensi keskustan Markus Lohi. Hän aisti sosialidemokraattien puheista sellaisia ideologisia sävyjä, että kaikki vanhemmat eivät olisikaan kelvollisia järjestämään lastensa hoitoa, vaan yhteiskunan tarjoama hoito on parempaa.
Sosialidemokraatit tulistuivat puheesta ja pitivät sitä törkeänä vääristelynä. Demarit vakuuttivat monella suulla arvostavansa perheiden kasvatustyötä.
Hallituksen esityksen mukaisesti 11 000 lapsen mahdollisuus varhaiskasvatukseen kapenee 40 tunnista 20 tuntiin viikossa. Esitys oli ensimmäisessä käsittelyssä, jossa sisältö lyötiin kiinni.
Hallituksen linjausta puolustanut sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) korosti, että varhaiskasvatuksen tavoitteet toteutuvat myös 20 tunnissa, kunhan aika käytetään oikein.
Keskustaryhmän puheenjohtaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen kiitteli, että hallitus toimii vastuullisesti: se antaa säästöihin hyvät mahdollisuudet, mutta kuitenkin niin, että seuraukset eivät ole kohtuuttomia. Hän korosti, että muutoksella ei poisteta keneltäkään kokonaan oikeutta varhaiskasvatukseen.
Eduskunnan oppositio haluaisi hylätä koko säästöpäätöksen. Demarien Jukka Gustafssonin mukaan hallituksen esitys on suorastaan vaarallinen ja vie tilannetta takaisin huonompaan suuntaan. Hän nojasi muun muassa lapsiasiavaltuutetun lausuntoihin.
Gustafssonin mielestä varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen asettaa lapset eriarvoiseen asemaan riippuen vanhempien työmarkkinatilanteesta.
Hallitus haluaa muuttaa varhaiskasvatuslain pykälää, jossa säädetään oikeudesta saada kunnan järjestämää varhaiskasvatusta päiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Kysymys on niin sanotun subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Se koskisi arviolta 6,7 prosenttia kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevista lapsista.
Päivähoito-oikeuden rajaus osuisi niihin perheisiin, joissa molemmat vanhemmat tai toinen heistä ovat kotona. Varhaiskasvatus olisi kuitenkin aina järjestettävä nykyisen laajuisena, jos se on lapsen edun mukaista.
Esityksen käsitellyt ja asiantuntijoita kuullut sivistysvaliokunta edellyttää, että hallitus tekee kokonaisarvioinnin uudistuksen aiheuttamista vaikutuksista.
Hallitus laskee, että muutos säästää ensi vuonna kuntien varoja 19 miljoonaa euroa ja valtion varoja kuusi miljoonaa. Vuodesta 2017 alkaen kokonaissäästö olisi 62 miljoonaa euroa, josta valtion osuus 16 miljoonaa.
Kunnallisen itsehallinnon nojalla kuntien ei ole pakko supistaa päivähoito-oikeutta. Esimerkiksi Helsinki on päättänyt pitää varhaiskasvatuksen ensi vuonna ennallaan.
Eduskunnassa on kaavailtu, että kansanedustajat voisivat päästä joululomalle perjantaina 18. joulukuuta. Nyt arvioidaan, että lähtö saattaa siirtyä jouluviikon alkuun, maanantaille 21. joulukuuta.
Lisätöitä eduskunta sai, kun puoluejohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) esitteli vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymyksen valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) asemasta. Syynä ovat Stubbin eduskunnalle antamat väärät tiedot hallintarekisteriuudistuksen valmistelusta.
Stubb pyysi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla anteeksi sanomisiaan. Suurimmalle oppositiopuolueelle SDP:lle se riitti eikä puolue allekirjoittanut välikysymystä.
Hallitus joutuu vastaamaan välikysymykseen kahden viikon kuluessa. Huomenna keskiviikkona hallitus vastaa opposition työttömyysvälikysymykseen. Samana päivänä YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vierailee eduskunnassa.
Torstaina valtiovarainvaliokunta saa valmiiksi mietintönsä valtion ensi vuoden budjettiesityksestä. Sen hyväksyminen on eduskunnan syyskauden tärkein tehtävä.