Eduskunta äänestää Natosta – vasemmistoliiton Mustajärvi esittää liittoutumattomana pysymistä

Nato-jäsenyys


Eduskunnalla on edessä äänestys Nato-kannasta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi esittää, että Suomi ei hae sotilasliitto Naton jäsenyyttä vaan pysyy myös jatkossa liittoutumattomana.

– Vain sotilasliittojen ulkopuolella Suomella on mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella, Mustajärvi sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä tulee tukea sekä ulkoasiainvaliokunnan Nato-jäsenyyttä puoltavalle mietinnölle että Mustajärven vastaehdotukselle, ryhmänjohtaja Jussi Saramo kertoo.

– Mistä näkökulmasta tahansa Naton jäsenyyttä on valiokunnassa käsitelty, aina on palattu siihen, että Naton jäsenenä pidäke hyökätä nimenomaan ja yksin Suomeen on suurempi, mutta jäsenenä mahdollisuus joutua vakavammin osapuoleksi muualla alkaviin sotiin on tietysti sekin suurempi, Saramo perustelee.

Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho kannatti puheenvuorossaan Mustajärven esitystä.

– Vastustan Suomen Nato-jäsenyyttä ja hakemuksen jättämistä. Äänestän Natoa vastaan.

– Natossa Suomi joutuu osaksi Naton ydinasepolitiikkaa. Suomeen voidaan sijoittaa Naton tukikohtia ja vieraan vallan asevoimia. Suomi vedetään myös osalliseksi Nato-maiden sotiin ja konflikteihin. Hallitus ei kaikesta päättäen edes yritä asettaa pidäkkeitä, jotka tämän kaiken voisivat estää, Yrttiaho sanoi.