Eduskunnasta tippunut Hakanen: "Tuntui oudolta, ettei puolue huomioinut mitenkään"

Ex-kansanedustaja on kiitollinen siitä, että lähipiiri ja tukijoukot eivät jättäneet pettymyksen hetkellä yksin
Keskusta

– Yllättävän tyhjän päälle sitä putoaa, kun tippuu eduskunnasta, ex-kansanedustaja Pertti Hakanen (kesk.) huokaa puoli vuotta penkin alle menneiden eduskuntavaalien jälkeen.

Hän istui eduskunnassa vain yhden kauden, mutta muutos tuntui silti valtavalta.

– Yhdessä yössä toimenkuva muuttuu radikaalisti. Ensin on kansanedustaja ja seuraavassa hetkessä ei mitään.

Vaali-iltana Hakanen kelasi uudestaan ja uudestaan, miksei häntä valittu, vaikka vaalipiiristä kaksi muuta keskustalaista meni läpi.

– Se oli pettymyksen ilta. Koin epäonnistuneeni, kun en pystynyt lunastamaan tukijoitteni odotuksia. Toisaalta ajattelen, että tein eduskunnassa parhaani. Kynnin sarkani hyvin. Vaaleissa voi siitä huolimatta käydä näinkin. Iso joukko kuitenkin antoi edelleen tukensa. Siitä olen kiitollinen.

Vaalipäivää edeltävänä lauantaina oli juhlittu 650 hengen voimin Hakasen 50-vuotispäivää. Tunnelma oli hyvä ja odotukset korkealla.

Kampanjaväen kanssa oli tehty valtava työ. Vuorokautta myöhemmin tuntui tyhjältä. Tunteiden kirjo oli laaja.

– Porukan pettymys oli käsinkosketeltavaa. Itsestä tuntui pahalta, että ne ihmiset tekivät niin ison työn ja sitten tuote ei vetänytkään.

Maanantai-aamuna Hakasen piti jaksaa lähteä Helsinkiin. Vaimo kehotti katsomaan kotiin kannettuja kukkia ja kortteja, muistutti, ettei Hakasta ole unohdettu. Siitä mies sai voimaa.

Työhuoneen tyhjentäminen oli raskasta.

– Oli kova homma järjestää itsensä pihalle eduskunnasta. Kun työ motivoi ja siihen on sitoutunut koko persoonallaan, irtautuminen ei ole helppoa.

Myös hallitusneuvottelujen seuraaminen sivusta tuntui vaikealta.

– Olisi ollut mukava olla joukossa mukana. Mietin, miten pienestä se lopulta oli kiinni, että olisin saanut kuulua siihen porukkaan.

Kaksi kansanedustajaa kuitsuivatkin Hakasen hallistuneuvottelujen taustaryhmiin. Niissä hän pääsi aistimaan säätytalon tunnelmaa. 

Oudolta tuntui, ettei puolue huomioinut pudonneita mitenkään. Oma eduskuntaryhmä esimerkiksi ei kutsunut yhteenkään tilaisuuteen.

Eurovaalityöhön sentään pyydettiin mukaan. Hakasesta se olikin mukavaa työtä. Nyt keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni on esittänyt kutsun, joka osuu marraskuun alkuun.

– Pidän sitä hienona eleenä meille vaaleissa pudonneille.

Hakanen toteaa, että jonkinlaista sparrausta eduskunnasta tippunut toivoo. Moni on tehnyt ison työn puolueenkin eteen.

– En odottanut mitään ihmeellistä, vain pientä huomiota Mitä kuuluu -tyyppisesti, hän sanoo ja kertoo eduskuntaryhmän pääsihteerin kyselleenkin kuulumisia vaalien jälkeen.

Eduskunta kutsui sopeutumisvalmennukseen, mutta se peruttiin, eikä uutta kutsua tullut.

– Tällaiset ovat pieniä asioita, mutta yhtenäisyyden kannalta hirvittävän tärkeitä. Pitää muistaa, että politiikka jatkuu ja meitä jokaista tarvitaan.

Vaalien jälkeistä henkistä ja fyysistä väsymystä Pertti Hakanen hoiti muun muassa keskittymällä peltotöihin. – Niitä tehdessä saatoin prosessoida ajatuksani, hän kertoo. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Kohtalotoverit ovat pitäneet keskenään paljon yhteyttä.

– Vaihdamme toisten tippuneiden kanssa ajatuksia ja tunteita. Se porukka pitää yhtä.

Myöskään lähipiiri ja tukijoukot eivät jättäneet yksin.

– He elivät iholla. Siitä olen kiitollinen.

Hakaselle tekivät hyvää vaalien jälkeen päälle painaneet peltotyöt. Hän pystyi prosessoimaan ajatuksiaan työn kautta ja purkamaan siihen energiaa.

Hän on myös tehnyt kotona rästiin jääneitä hommia, siivonnut nurkkia ja pistänyt paikkoja järjestykseen.

– Olen tehnyt konkreettista työtä määrättömästi ja viettänyt aikaa myös perheen nuorten kanssa. Heiltä olen saanut tukea.

Tärkeä terapeuttinen henkireikä Karjalan liiton puheenjohtajalle ovat olleet myös matkat rajantakaisille suvun syntysijoille. Hänen äitinsä on Karjalan evakko.

Kevään ja kesän aikana Hakanen piipahti siellä peräti kuusi kertaa tervehtimässä tuttuja ja paikallisen hallinnon edustajia.

– Se miljöö rauhoittaa minua, vie pois oravanpyörästä. Siellä on sielunmaisemani, josta saan uutta sisältöä elämääni.

Karjalan mailla Hakanen sai suhteutettua kokemuksiaan ajatellessaan Karjalan ja koko Suomen historiaa. Sitä kautta näkee asiat eri mittakaavassa.

– Ei hötkähdä ihan pienistä, hän tuumaa.

Vaikka kalenteri on ollut aiempaa tyhjempi eikä puhelinkaan ole pirissyt entiseen malliin, Hakasta työllistävät edelleen Karjalan liiton puheenjohtajuus sekä MTK:n johtokunnan jäsenyys.

Hän on myös Sastamalan kunnanhallituksen varapuheenjohtaja.

– Haluan antaa näille enemmän aikaa. Olen syksyn kuluessa esimerkiksi kiertänyt jo lähes kaikki Karjalan piirit. Kentän kuuleminen on kansalaisjärjestötyössä hyvin tärkeää.

Vaalien jälkeen seurasi henkinen ja fyysinen lamaannustila. Hakanen on lukenut paljon yhteiskunnallista ja historiallista kirjallisuutta. Miettinyt asioita. Kuukausien analyysien jälkeen mies on alkanut ajatella, ettei vika ollut hänessä vaan yhteisessä kannatuksen menetyksessä.

– Entistä enemmän arvostan sitä luottamusta, minkä olen saanut. Ja sitä, että olen saanut vaikuttaa yhteiskuntaamme, olla kansanedustajana.

Juuri nyt hän seurailee tilannetta työmarkkinoilla ja valmistautuu seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– Aika näyttää, minkälaiseen elämäntilanteeseen ne tulevat.

Hakasen mukaan keskusta tarvitsee uuden alun koko puolueena. Perustyö pitää nostaa sille kuuluvaan arvostukseensa.

– Piirien ja paikallisten toimijoiden tulee löytää yhtenäisempi tekemisen malli. On ajateltava koko maakuntaa laajasti, ei vain kasvavaa keskuskaupunkia.

Nopeaa gallup-nousua on Hakasen mukaan turha haikailla.

– Katri Kulmuni ansaitsee meidän kaikkien tuen. Meidän on nyt päästävä yhteiseen laivaan ja kapteenin kautta nähtävä yksi, selkeä suunta, johon tähdätään.

Hakanen korostaa kentän kuuntelemisen tärkeyttä.

– On uskallettava myös reagoida viesteihin, joita kentän ihmiset lähettävät. Viime kaudella emme kuunnelleet riittävästi.

Suomenmaan uudessa juttusarjassa käydään läpi eduskunnasta vuonna 2019 pudonneiden entisten kansanedustajien kuulumisia.