Eduskunnasta pudonnut Eeva-Maria Maijala katsoi vaalien tulosiltaa ja itki – ”Tympäisee vieläkin”

Ex-kansanedustaja ei halua syyttää tappiosta keskustan silloista puheenjohtajaa Juha Sipilää, vaikka moni äänestäjä olisi sitä toivonutkin
Keskusta

Se oli shokki. Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala katsoi lähipiirinsä kanssa televisiosta eduskuntavaalien tulosiltaa Sodankylän Orajärvellä.

Mitä pidemmälle ilta kului, sitä selvemmältä näytti se, että Maijalan kaksi kautta eduskunnassa olivat tulleet tiensä päähän. Hän putoaisi.

Maijala itki. Hän ei voinut uskoa tilannetta todeksi.

– Olo oli ihan käsittämätön. Olen joskus aiemmin lukenut eduskunnasta pudonneiden kokemuksia ja ajatellut, että ei kait se noin pahalta voi tuntua, mutta nyt tajuan, kuinka pahalta se tuntuu ihan oikeasti, hän sanoo Suomenmaalle.

Seuraavana päivänä Maijala lensi Helsinkiin. Työhuone oli siivottava omista tavaroista kolmen päivän sisällä. Eduskunnan käytävillä hän näki muita samassa tilanteessa olevia, jotka järkyttyneinä ihmettelivät omaa putoamistaan.

– Heidän kanssaan pystyimme itkeä yhdessä, onneksi.

– Tympäisee vieläkin, Maijala puuskahtaa hetken päästä.

Hän ei halua kiertää sitä tosi asiaa, että eduskunnasta tipahtaminen on ollut raskas isku. Maijala kertoo katsoneensa kaihoisasti televisiosta, kun uudet kansanedustajat aloittelevat politiikan syksyä.

Silloin hänen mieleensä on tullut ajatus, että entä jos itse olisin tuolla.

– Olin kuvitellut, että olen tehnyt työni hyvin. Käytin jatkoon pääsemiseen kaiken aikani ja rahani, mutta se ei riittänyt.

Kesällä Maijala teki normaaleja arkisia asioita. Poro- ja lammastilalla Savukoskella sekä mökillä Sodankylän Orajärvellä riitti hommaa. Maijala on käynyt myös marjametsällä.

Hän kiersi myös Lappia ja tapasi ihmisiä. Moni tuli ihmettelemään, että eihän tässä näin pitänyt käydä.

– Moni asia minulta jäi eduskunnassa kesken. Olisi ollut monia asioita, joihin olisin osannut tällä kokemuksella vaikuttaa. Olisin tiennyt, mihin minun pitää ottaa yhteyttä.

Putoamisensa syitä pohtiessaan Maijala sanoo katsoneensa itseään peiliin. Kenttää olisi pitänyt kiertää vielä enemmän, hän toteaa nyt.

– En osannut kertoa ihmisille riittävästä sitä, mitä olen eduskunnassa tehnyt. Käytin liikaa aikaa eduskunnassa työskentelyyn.

Keskusta säilytti Lapissa kolme kansanedustajan paikkaa, vaikka se olikin täpärällä.

Lapin keskustalaiset eivät Maijalan mukaan ottaneet vihreiden nousua tarpeeksi vakavasti. Maijalan mukaan keskustalaiset jopa pilkkasivat vihreitä ja se kääntyi lopulta keskustaa itseään vastaan.

– Moni, joka olisi saattanut äänestää keskustaa, äänesti vihreitä.

Keskusta ei myöskään osannut sanoa omia tavoitteitaan tarpeeksi selkeästi. Maijalan mielestä vihreiden Lapin kärkiehdokas ratsasti hyvään vaalitulokseen pitkälti samoilla teemoilla kuin keskusta olisi voinut tehdä.

Keskustan kokeman mojovan vaalitappion syitä on vieritelty paljon puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän niskaan.

Maijala ei kuitenkaan halua tehdä niin. Hän ei myöskään halua moittia silloista liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.), vaikka se olisi ollut kampanjan aikaan monen äänestäjän mieleen.

– Bernerin kanssa kävin neljän vuoden aikana monia tiukkoja keskusteluja, mutta aina hymyillen lopetettiin. Anne oli superahkera ihminen. Hän ei onnistunut kaikessa, mutta arvostan häntä siinä, että hänelle pystyi aina soittamaan, aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

Keskustan eduskuntaryhmän sisäisen tunnelman Maijala koki koko neljän vuoden ajan hyväksi. Porukka oli hänen mielestään varsin yhtenäinen.

– En allekirjoita kielteisiä väitteitä eduskuntaryhmästä. Toki erimielisyyksiä oli ja tiukkoja keskusteluja, mutta ne kuuluvat asiaan.

Maijalan syksyn kalenteri on täyttynyt pitkälti opiskeluhommista. Hän suorittaa Lapin yliopistolla lähinnä hallintoon ja johtamiseen liittyviä yhteiskuntatieteiden opintoja.

Tähtäimessä ei ole tutkinto, vaan hän pyrkii täydentämään osaamistaan sellaisilla opinnoilla, joista hän uskoo hyötyvänsä tulevaisuudessa.

– Eteenpäin, eteenpäin, niin täytyy ajatella, vaikka eivät ne tappion fiilikset ole ohi vieläkään. Sen kanssa on vain elettävä, hän huokaa.

Maijala kertoo etsivänsä koko ajan töitä. Hän ei kuitenkaan suostu kertomaan niistä tarkemmin. Vireillä on kuulemma monenlaista.

Maijalan nimi on pyörinyt muun muassa Rovaniemen kaupunginjohtajaspekulaatioissa. Voisiko se olla paikka, johon hän pyrkii? Vastaus on arvoituksellinen.

– En tiedä vielä varmaksi, mutta en sulje sitä pois. Se kuuluu sarjaan hallinnon ja johtamisen työpaikat, joista olen kiinnostunut.

Entä kiinnostaako kansanedustajuus vielä jatkossa?

– Katsotaan. Hyvin todennäköisesti teen tulevaisuudessa muita kuin niitä hommia.

Suo­men­maan uu­des­sa jut­tu­sar­jas­sa käy­dään läpi edus­kun­nas­ta vuon­na 2019 pu­don­nei­den en­tis­ten kan­sa­ne­dus­ta­jien kuu­lu­mi­sia.