Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen korostaa kodin merkitystä kehitysvammaisten elämässä: "Koti on aina enemmän kuin vain seinät. Se on paljon myös tunnetta"

Vammaispalvelut

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen on tyytyväinen, että kehitysvammaisille asukkaille tarkoitetut asunnot rakennetaan nykyään pitkäaikaisiksi kodeiksi keskelle paikallista elämänmenoa ja arkea.

– Jokaisella on oikeus kotiin. Koti on aina enemmän kuin vain seinät. Se on paljon myös tunnetta. Omassa kodissa on oltava turvallista ja hyvä olla, totesi Vehviläinen kehitysvammaisille suunnatun asumisyksikön peruskiven muurauksessa Juuassa.

Vehviläisen mukaan tilojen muunneltavuus palvelutarpeen mukaisesti on otettu huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. 

Puhemies onnitteli juukalaisia myös siitä, että osaavan työvoiman varmistamiseksi paikkakunnalla on oltu omatoimisia. Kesän jälkeen Juuassa on aloittanut 17 opiskelijaa lähihoitajakurssilla.

– Hoivahenkilöstön saatavuus ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys. Lähihoitajien osaamisen varassa on monen vanhuksen, vammaisen ja sairaan arki. Toisen elämän kannattelijoina lähihoitajat ovat paljon vartijoina, muistutti Vehviläinen työn merkityksellisyydestä.

Anu Vehviläinen toi esiin myös vammaispalvelulain uudistamisen, mikä on ollut vireillä jo pitkään. Hän piti tärkeänä, että lainsäädäntöä saataisiin vietyä eteenpäin viime vaalikauden valmistelua hyödyntäen.

– Lainsäädäntö oli viime vaalikaudella jo eduskunnan käsittelyssä asti. Se kuitenkin jäi silloin kaatuneen maakunta-soteuudistuksen jalkoihin. Nyt hallituksella on tavoite saada uusi laki voimaan vuonna 2023. Siis samana vuonna kuin myös vammaispalveluiden järjestämisvastuu siirtyy uusille sotemaakunnille, totesi Vehviläinen aikataulusta.