Boris Johnson koki uuden nöyryytyksen: Britannian parlamentti ei äänestä brexit-sopimuksesta vielä maanantaina

Puhemies Bercow torjui pääministeri Johnsonin yrityksen
Brexit

Britanniassa parlamentin alahuone ei äänestä maanantaina hallituksen esityksestä EU-erosopimukseksi. Pääministeri Boris Johnson oli toivonut äänestystä, mutta alahuoneen puhemies John Bercow torjui sen.

Bercow’n mukaan asetelma äänestyksessä olisi ollut sama kuin lauantaina.

Tämä on jo toinen nöyryytys pääministeri Johnsonille, jonka johdolla Britannia joutui lauantaina pyytämään lisäaikaa maan EU-erolle. Britannian parlamentin alahuone kieltäytyi lauantaina ottamasta kantaa erosopimukseen ennen kuin sen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on hyväksytty.

Britannian hallitus pyysi viikonloppuna EU:lta brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa, joka ulottuisi tammikuun loppuun. Lisäajan pyytämistä voimakkaasti vastustanut pääministeri Johnson ei pyyntöä allekirjoittanut, vaan se lähetettiin Brysseliin maan lähettilään nimissä.

Komission tiedottajan Mina Andreevan mukaan EU suhtautuu pyyntöön samalla tavalla huolimatta Johnsonin allekirjoituksen puuttumisesta.

EU seuraa komission mukaan tarkasti Britannian brexit-käänteitä tällä viikolla ja jatkaa omaa prosessiaan erosopimuksen vahvistamiseksi. Euroopan parlamentti aikoo äänestää erosopimuksesta kuitenkin vasta sitten, kun se on hyväksytty Britannian puolella.

EU-johtajien huippukokouksia johtava Donald Tusk konsultoi parasta aikaa pääkaupunkeja lisäajasta. Ainakin Saksa tukee lyhyttä lykkäystä brexitiin, jos Britannian hallitus tarvitsee lisää aikaa erosopimuksen läpivientiin parlamentissa, sanoo maan ulkoministeri Heiko Maas.

EU-maista tiukinta linjaa ajanut Ranska pitää lisäaikaa vahingollisena. Hallituksen tiedottajan mukaan se ei olisi kenenkään etu.

– On Britannian parlamentin asia nyt sanoa mitä se haluaa eikä enää Euroopan unionin, Sibeth Ndiaye sanoi.

Britannian on määrä jättää EU ensi viikon torstaina.

BBC:n mukaan ennen Bercow’n tyrmäystä Johnson uskoi, että hänellä olisi ollut riittävästi tukea saadakseen erosopimuksensa läpi.

Sopimuksen taakse oli brittimedian mukaan ryhmittymässä hallituksen lisäksi kourallinen työväenpuolueen kansanedustajia, joitakin riippumattomia kansanedustajia ja valtaosa aikaisemmin sopimusta vastaan kapinoineista konservatiiveista.

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on ollut kriittinen, koska myös korvattu versio kiistanalaisesta backstop-varajärjestelystä toisi käytännössä tullirajan Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Jatkoaikaa vastaan taisteleva Johnson haluaa, että brittiparlamentti tekee tällä viikolla ja tulevana viikonloppuna pitkää päivää brexitin parissa, jotta erosopimukseen liittyvää lainsäädäntöä saataisiin eteenpäin.

Lakiesityksiin on kuitenkin luvassa runsaasti muutosehdotuksia. Niistä tärkein koskee lähes varmasti muun muassa työväenpuolueen ajamaa uutta EU-kansanäänestystä.