Biden sanoi Suomen ja Ruotsin täyttävän kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset ja lupasi Yhdysvaltain täyden tuen jäsenyyshakemusten käsittelyn ajan

Niinistö sanoi Suomen olevan valmis neuvottelemaan Turkin kanssa kaikista sen huolenaiheista
Nato-prosessi

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset ja vahvistavat Natoa ja sen turvallisuutta. Biden puhui torstaina tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon ruusupuutarhassa rinnallaan presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Bidenin mukaan Suomella ja Ruotsilla on Yhdysvaltain täysi tuki jäsenyyshakemuksen käsittelyn ajan. Lisäksi hän lupasi maansa tekevän yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa kaikkien uhkien torjumiseksi jäsenyysprosessin aikana.

Presidentti Sauli Niinistö puolestaan sanoi Suomen olevan valmis neuvottelemaan Turkin kanssa kaikista sen huolenaiheista. Suomella ja Turkilla on aina ollut hyvät kahdenväliset suhteet, Niinistö lisäsi tiedotustilaisuudessa.

Niinistö sanoi myös, että Suomi ottaa terrorismin vakavasti ja tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissa. Suomi on myös aktiivisesti sitoutunut taistelemaan sitä vastaan, hän sanoi.

Niinistö matkusti Washingtoniin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa suoraan Ruotsista. Yhteinen Yhdysvaltain-vierailu oli varmistunut maanantaina.

Niinistö ja Biden tapasivat edellisen kerran Washingtonissa maaliskuun alussa. Niinistö oli ensimmäinen valtionjohtaja, jonka Biden tapasi kasvotusten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. On hyvin poikkeuksellista, että Suomen ja Yhdysvaltain presidentit tapaavat toistamiseen näin lyhyen ajan kuluessa.

Maaliskuun tapaamisessa Suomelle vahvistettiin, että sotilasliitto Naton ovi on auki. Lisäksi kerrottiin, että puolustusyhteistyö Suomen ja Yhdysvaltain välillä tiivistyy.

Niinistö päätti Suomen hakeutumisesta Natoon tiistaina valtioneuvoston esityksestä etäyhteydellä sen jälkeen, kun eduskunta oli samana päivänä äänestänyt Natoon hakeutumisen puolesta.

Tiistai-iltana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoitti historiallisen kirjeen Suomen kiinnostuksesta aloittaa liittymisneuvottelut Naton kanssa.

Suomen ja Ruotsin Nato-suurlähettiläät jättivät keskiviikkoaamuna hakemuskirjeet Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille sotilasliiton päämajassa Brysselissä.