Asiantuntijat: Bidenin ja Xin tapaamisen tärkein anti oli se, että presidentit ylipäätään tapasivat
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamisen tärkein anti oli se, että presidentit ylipäätään tapasivat. Näin STT:lle arvioivat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ville Sinkkonen ja Turun yliopiston maailmanpolitiikan dosentti Juha Vuori.
Asiantuntijat pitävät tärkeänä, että presidenttien tapaamisen myötä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisiä korkeimman tason keskusteluyhteyksiä saatiin heräteltyä henkiin. Heidän mukaansa tapaaminen oli onnistunut, vaikka sille asetetut tavoitteet olivatkin melko maltillisia.
– Tämä oli liennyttävä tapaaminen, jossa suhteita palautettiin hieman normaalimpaan suuntaan, Vuori arvioi STT:lle torstaina.
Biden ja Xi tapasivat Yhdysvalloissa Kaliforniassa keskiviikkona paikallista aikaa. Biden kertoi tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä, että maiden välisten jännitteiden vähentämisessä saavutettiin todellista edistymistä.
Sinkkonen näkee Yhdysvaltojen haluavan suhteesta Kiinan kanssa ennen kaikkea vastuullisen kilpailusuhteen. Keskusteluyhteyden tarkoituksena on luoda sellaiset rajat, joiden sisällä suurvaltojen välistä kilpailua käydään.
– Kyse on siitä, että pyritään luomaan näille kansainvälisen politiikan kaikkein tärkeimmille kahdenvälisille suhteille sellaiset raamit, että pahimmat mahdolliset skenaariot eivät toteudu. Totta kai pahin mahdollinen skenaario näiden kahden valtion välillä olisi avoin sotatila, Sinkkonen kertoi.
Hedelmällisten keskusteluiden jälkeen johtajien välillä nähtiin nokittelua, kun Biden kutsui lehdistötilaisuudessa Xitä diktaattoriksi. Biden on sanonut Xitä diktaattoriksi jo aiemmin tänä vuonna.
Vuori korostaa kommentin olleen vastaus toimittajan tiedotustilaisuudessa esittämään kysymykseen. Hän ei usko Bidenin kommentin aiheuttavan takapakkia maiden välisten suhteiden lämmittämisessä, sillä Kiinan toiveena on nyt liennyttää Yhdysvaltain-suhteita.
Kiinan ulkoministeriö tuomitsi kyseiset kommentit torstaina ja kutsui niitä ”erittäin vääriksi”.
Sinkkosen mukaan on vielä tässä vaiheessa vaikeaa arvioida, kuinka paljon Bidenin kommentti voi vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin.
– Kyllähän Xi tietää, että Biden tällä tavalla hänestä ajattelee. Kyse on siitä, kokeeko Kiina tämän jonkinlaisena arvovaltatappiona, Sinkkonen arvioi.
Yhdysvallat ja Kiina sopivat tapaamisessa avaavansa maiden asevoimien väliset korkean tason viestintäsuhteet uudelleen. Biden kertoi lisäksi, että hän ja Xi sopivat myös suorasta presidenttien välisestä puhelinyhteydestä kriisitilanteissa.
– Sovimme, että kumpi tahansa voi nostaa luurin, soittaa toiselle suoraan ja tulla välittömästi kuulluksi, Biden summasi.
Sinkkosen mukaan viestintäsuhteista on hyötyä erityisesti tilanteissa, joihin sisältyy sotilaallisen eskalaation riski.
– Paras tapa vähentää väärinymmärryksiä on keskustella. Yhdysvallat ja Kiina eivät viime vuosina ole näin korkealla tasolla järin paljoa keskustelleet.
Sinkkosen mukaan henkilökohtaisen diplomatian roolia kansainvälisessä politiikassa ei pidä aliarvioida.
Presidenttien keskustelussa esiin nousi odotetusti myös Taiwanin tilanne. Vuoren mukaan presidenttien keskustelussa ei löydetty tilanteeseen ratkaisuja, mutta suoranaista konfliktin kiihdytystäkään ei ollut havaittavissa.