Anu Vehviläinen muistelee kokemiaan järkyttäviä menetyksiä Ylen Kutsuvieras-ohjelmassa – "Tämä oli lapsuuteni loppu"

Anu Vehviläinen

Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen kertoo Yle Areenan Kutsuvieras-ohjelmassa hetkistä, kun menetti lapsena isänsä ja myöhemmin aviomiehensä.

Vehviläinen kertoo tulleensa lämpimänä heinäkuisena päivänä veljensä kanssa kotiin mansikanpoiminnasta ja nähneensä heti, ettei kaikki ollut kunnossa.

– Tunnelma oli pysähtynyt, Vehviläinen kuvailee tilannetta, jonka myötä hän sai kuulla pikkuserkultaan, että Kalevi-isä oli lähtenyt oman käden kautta.

– Tämä oli lapsuuteni loppu, Vehviläinen tiivistää.

Musiikkikappaleiden siivittämässä kuunnelmassa Vehviläinen kertoo myös, kuinka nuorena kulttuuri veti puoleensa, mutta hän päätyi lopulta politiikan pariin.

Eduskuntaan hänet valittiin 31-vuotiaana vuonna 1995 ja seuraavana vuonna hän tapasi tulevan aviomiehensä Timon.

Perhe-elämän ja ministerinä työskentelyn yhteensovittamisen Vehviläinen koki välillä raastavana. Näiltä ajoilta hän muistaa Tatu-poikansa tokaisun, kun he olivat jälleen hyvästelemässä toisiaan: ”Sano sille pääministerille, että antaa sinulle potkut”.

Perheen elämä puolestaan pysähtyi marraskuussa 2011, kun Vehviläisen aviomies teki itsemurhan työpaikkansa pikkujouluissa.

Timon poismenon jälkeen Vehviläinen alkoi pohtia henkisiä ja hengellisiä asioita enemmän. Lukemista harrastavan naisen kirjallisuusmakukin koki muutoksen: dekkarit jäivät ja yöpöydälle tien löysivät muun muassa piispa Eero Huovisen ja Tommy Hellstenin kirjat.

Kiinnostus ortodoksisuuteen kasvoi ja matka kävi usein Valamon luostariin omille retkille. Vuosien prosessin jälkeen vuonna 2020 Vehviläinen liitettiin ortodoksisen kirkon jäseneksi.

– Ajattelen niin, että mieheni yllättävä poismeno toimi prosessissa vauhdittajana. Hain vastauksia elämän, kuoleman ja kuolemanjälkeisen ajan kysymyksiin.

Uskossaan hän kertoo olevansa alkutaipaleella.

– Epäilen välillä uskoani. Ihminen on aina keskeneräinen – myös uskossaan.