Antti Rinteen tulkinta rahaministeriön ykkösvirkamiehen takkuisesta valinnasta ällistyttää keskustalaisia – ”ei pitäisi maalittaa noin heikoilla tiedoilla”

Politiikka

Eduskunnan varapuhemies, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen puheet hämmästyttävät keskustan kansanedustajia.

Rinne kommentoi Ylen Aamussa valtiovarainministeriön kansliapäällikön tahmeasti edennyttä valintaprosessia.

Viime torstaina valtioneuvoston oli tarkoitus yleisistunnossaan nimittää tehtävään Päivi Nerg, mutta valtiovarainministeri, keskustajohtaja Katri Kulmuni veti esityksen pois.

Syy päätöksen lykkäämiseen oli perustuslakivaliokunnan tahto selvittää eduskunnan tiedonsaantiongelmia viime vaalikaudella sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Nimitystä oli lykätty jo aikaisemmin kahteen otteeseen.

Rinne kiistää Ylellä epäilyt siitä, että hän olisi yrittänyt kulisseissa estää Nergin valinnan.

Hän ei kuitenkaan halua kommentoida johtamansa SDP:n puoluehallituksen näkemystä asiasta.

Rinne näkee, että valtiovarainministeriön kansliapäällikön valinta ”liittyy eduskunnan tilanteeseen”, jossa perustuslakivaliokunta on käynnistänyt selvityksensä.

Varapuhemies painottaa, että kansliapäällikön tehtävään on valittava henkilö, jolla on ”toimintakyky toimia eduskunnan kanssa”.

– Minusta on aivan kestämätön tilanne, jos henkilön, jonka toimintaa suhteessa eduskuntaan (selvitetään), jonka aivan keskeisenä elementtinä on tulla kansliapäällikkönä eduskunnan virkamiesten kanssa toimeen. Niin tässä tilanteessa lähdettäisiin nimittämään henkilö, jonka toimintaa selvitetään, Rinne muotoili.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) painottaa Facebookissa, ettei valiokunta selvitä kenenkään yksittäisen henkilön toimintaa tai sen lainmukaisuutta.

– Eduskunnan varapuhemies Rinne yhdistää YLE:n aamu-TV:ssä valtiovarainministeriön kansliapäällikkönimityksen ja perustuslakivaliokunnan selvityksen eduskunnan tiedonsaantioikeudesta. Hänen mukaan: ”On täysin kestämätöntä, että lähdettäisiin nimittämään henkilö, jonka toimintaa selvitetään”. Haluan vain oikaista. Ei perustuslakivaliokunta selvitä kenenkään yksittäisen henkilön toimintaa tai sen lainmukaisuutta. Siihen ei ole edes mandaattia. Kysymys on valtioneuvoston ja eduskunnan välisestä tiedonkulusta.

Lisäksi Lohi esittää toiveen, ettei perustuslakivaliokunnan toimintaa yritettäisi politisoida.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on Rinteen lausunnoista yhtä ihmeissään.

– Onpa valitettavaa miten heikolla pohjalla eduskunnan varapuhemiehen valtiosääntöosaaminen on. Ei pitäisi lähteä tuollaiseen virkamiesten maalittamiseen noin heikoilla tiedoilla, Honkonen sivaltaa Twitterissä.