Ammattijärjestöjen johtajat: ”Hallituksen tiedonanto ei muuta mitään” – näillä näkymin vaikuttaminen ja mielenilmaukset jatkuvat

Irtisanomislaki

Palkansaajajärjestöjen ammattiliitot jatkavat näillä näkymin työtaisteluita irtisanomislain valmistelua vastaan hallituksen tiedonannosta huolimatta.

Suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan heidän näkökulmastaan hallituksen lakiesitystä ei ole olemassa eikä sitä siten myöskään eduskunta vielä käsittele, vaikka ensi viikolla eduskunnassa äänestetään hallituksen työllisyyspoliittisesta linjasta.

– Siinä mielessä tietysti vaikuttamistyö jatkuu, että irtisanomissuojaa heikentävää lainsäädäntöä ei voimaan tulisi, Eloranta sanoi STT:lle.

Elorannan mukaan asiassa on tapahtunut niin monta käännettä, ettei hänen kannata ennakoida mitä tapahtuman pitää.

Tällä hetkellä SAK:n liitoilla ei Elorannan mukaan kuitenkaan ole uusia päätöksiä, vaan mielenilmauksilla vaikuttaminen jatkuu kuten tähänkin asti.

– Arvioita tehdään sitä mukaa kuin prosessi etenee. Tämä on uusi tilanne, eikä kukaan voi vielä sanoa juuta eikä jaata. Odotellaan seuraavia käänteitä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on Elorannan kanssa samoilla linjoilla.

Aalto sanoo, ettei hallituksen tiedonanto muuta mitään, ja liitto jatkaa edelleen hallituksen painostamista mielenilmauksilla.

Painostuksella Teollisuusliitto ja lukuisat muut ammattijärjestöt haluavat vaikuttaa irtisanomislain valmisteluun.

Aalto sanoo, että liiton käsityksen mukaan työsuhdeturvaa heikentävä laki esitellään eduskunnalle alkuperäisen aikataulun mukaisesti marraskuussa.

– Me vastustamme edelleenkin irtisanomissuojalain heikennystä. Meillä on se käsitys, että lakia ei ole edelleenkään eduskunnalle esitelty, Aalto kertoo.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan painostustoimiaan hallituksen tiedonannosta huolimatta.

– Ei se ainakaan niitä vähennä. Tästä mennään eteenpäin suunnitelmien mukaisesti, Niemi-Laine sanoo.

– Tässä on nyt ikävää politikointia menossa, että viedään pääministerin toimesta eduskuntaan asia, josta lakiesitystä ei ole eduskuntaan annettu, hän jatkaa.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, ettei liitto voi vielä muodostaa kantaansa hallituksen tiedonantoon.

– Tuli niin puskista tämä asia hallitukselta. Nyt ei ole ehditty lainkaan käsitellä asiaa. Enemmänkin tässä vaiheessa tyrmistys on suuri. Huomiselle menee, että mietitään mitä tämä vaikuttaa kokonaisuuteen, Selin sanoo.

Järjestöt miettivät tilannetta viikonlopun yli ja katsovat sen jälkeen, onko niiden syytä järjestää ylimääräisiä hallituksen kokouksia asian vuoksi.

Akavan Sture Fjäder arvioi, että tilanne muuttuu sillä hetkellä, kun lakiesitys menee eduskuntaan.

– Silloin ollaan kansanvallan ytimessä. Eduskuntaa vastaan on vaikea lakkoilla, sillä parlamentarismia pitää kunnioittaa, Fjäder sanoi.

Vaikka eduskunnan enemmistö olisi keskiviikon äänestyksessä sitä mieltä, että lainvalmistelua on syytä jatkaa, se ei Fjäderin mukaan kuitenkaan muuta Akavan kantaa eli sitä, että irtisanomislakia ei pidä tulla.

– Olemme yhä valmiita etsimään kompromisseja, vieläkin voidaan miettiä vaihtoehtoja.

STTK:n puheenjohtajalle Antti Palolalle hallituksen päätös tiedonannon antamisesta tuli yllätyksenä.

– Mielenkiintoinen ja yllättävä veto. Tilanne on uusi, ja meidän pitää arvioida ja pohtia sitä. Liitot tietenkin päättävät itse, miten toimivat. Sinänsä meidän vanha päätös ja vaatimus ovat edelleen voimassa eli että hallitus vetäisi pois tämän esityksen ja aloittaisimme yhdessä valmistelun muista työllisyyttä ja työllistymistä edistävistä toimista, Palola kommentoi.

Palola sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että (painostustoimet) koskevat sitä aikaa, kun asia on valmistelussa ja että eduskunnalle pitää antaa työrauha sitten, kun laki sinne etenee.

Torstaina hän painotti STT:lle, että puhui haastattelussa normaalin lainsäädännön mukaisesta tilanteesta tietämättä hallituksen tiedonannosta.

Juttua täydennetty JHL:n ja PAMin puheenjohtajien kannanotoilla klo 19.28 sekä Akavan ja STTK:n kommenteilla klo 20.05.