Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi – uurnilla kävi hieman yli miljoona äänioikeutettua

Aluevaalit

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa äänensä antoi ennakkoon hieman yli miljoona ihmistä eli 26,3 prosenttia äänioikeutetuista. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta arvioi Ylellä, että tällä luvulla aluevaaleissa on mahdollista ylittää 50 prosentin äänestysaktiivisuus.

– Meillä on normaalitilanteessa, jos ajatellaan viime eduskuntavaaleja ja kuntavaaleja 2017 ja aikaisempia kuntavaaleja, ollut yleensä ennakkoäänten osuus noin 45:stä 50 prosenttiin.

– Ja jos nyt päästäisiin tuohon sanotaan suhteeseen fifty-fifty, niin silloin meillä on tosiaan edelleen mahdollisuus ylittää 50 prosenttia äänestysprosentissa näissä aluevaaleissa, Borg laskee.

Vilkkaimmin ennakkoon äänestettiin Etelä-Savon hyvinvointialueella, jossa äänestäneiden osuus nousi 31 prosenttiin.

Vaisuimmin äänestettiin puolestaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, missä uurnilla kävi 19,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Vuoden 2023 alusta alkaen alueet vastaavat Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimen järjestämisestä. Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, koska Helsingissä palveluista vastaa jatkossakin kaupunki itse.

Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta. Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoihin.