Aluehallintovirasto määräsi pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille koronatartuntojen hillitsemiseksi

Tartuntoja on ollut viime ja tänä vuonna kaikkiaan 700.
Koronatartunnat

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt pakolliset terveystarkastukset Meyer Turku Oy:n työmaiden alueella huomisesta alkaen. Tartuntatautilakiin perustuvan päätöksen syynä ovat telakkatyömailla levinneet koronavirustartunnat, avi kertoo tiedotteessaan.

Terveystarkastukset järjestetään Meyer Turku Oy:n, sen tytäryhtiöiden ja alihankkijoiden laivanrakennustelakan työmaihin kuuluvilla työpaikoilla Turussa ja Kaarinassa.

Kaupungit järjestävät tarkastukset, ja niihin osallistuminen on pakollista.

Johtaja Heikki Mäki avista kertoo STT:lle, että Turun telakan työmailla on todettu tähän mennessä jo noin 700 koronavirustartuntaa. Viime vuonna vahvistettiin 197 koronatartuntaa ja tänä vuonna tähän mennessä 506 tartuntaa.

Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin tietoihin. Sairaanhoitopiiri ja Turun kaupunki ovat todenneet terveystarkastukset tarpeellisiksi ja välttämättömiksi.

Avi ei ota kantaa siihen, kuinka montaa henkilöä tarkastukset koskevat, Mäki sanoo.

– Kaupunki, Turku tai Kaarina, tekee sen päätöksen, keihin he terveystarkastuksen ulottavat ja minkälaista määrää se koskee.

Tarkastuksessa voidaan Mäen mukaan esimerkiksi todeta, että henkilö on jo saanut täyden koronarokotusohjelman eikä toimenpide välttämättä ole sen suurempi.

Myös terveystarkastuksen sisältö päätetään kunnissa.

Tartuntoja on avin mukaan ilmennyt erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden parissa, joilla koronarokotekattavuus on matala.

–  Virus tarttuu telakkatyömailla henkilöstä toiseen, yhteiskuljetuksissa ja yhteismajoituksissa, eikä tilannetta ole aiemmista toimenpiteistä huolimatta saatu hallintaan, avi kertoo.

Telakkaan liittyneet toistuvat korona-aallot ovat kuormittaneet Varsinais-Suomen koronajäljitystä ja sairaalakapasiteettia. Testaus on telakan läheisyydessä siirtynyt Turun kaupungin koronabussiin, mikä on hankaloittanut muiden kuin telakalla työskentelevien pääsyä testaukseen, avi kertoo.

Avin määräys tarkastuksista on voimassa ensi toukokuun 2. päivään saakka.