Aikaisen startin taktiikka puree keskustan kuntavaaliehdokkaiden rekrytoinnissa – "1 800 allekirjoittanut suostumuksen ja lupautumiset vielä päälle"

Kuntavaalit

Keskustan ehdokashankinta tulevan kevään kuntavaaleihin on sujunut olosuhteisiin nähden erinomaisesti.

Poliittinen sihteeri Helena Pakarinen arvioi, että suostumuksen on lokakuun alkupäiviin mennessä allekirjoittanut jo noin 1 800 henkeä.

– Tilastoihin laskemme vain allekirjoitukset. Tuohon lukemaan tulevat vielä suulliset lupautumiset päälle.

Joissakin keskustapiireissä ollaan Pakarisen mukaan reilusti, jopa noin 30 prosenttia, edellä edellisten kuntavaalien vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa tilanne näyttää nyt erityisen hyvältä. Heikkoja alueita meillä ei oikeastaan olekaan. Satakunnassa ja Pirkanmaallakin on ehdokkaaksi lupautumisia huomattavasti enemmän kuin lukemat nyt näyttävät, hän muistuttaa.

Syy keskustan positiiviseen ehdokastilanteeseen on Pakarisen mukaan selvä.

­– Lähdimme ihan tarkoituksella hyvissä ajoin liikkeelle ja ensimmäiset nimet saatiin varmistettua jo vajaa vuosi sitten. Ensin kartoitettiin istuvat valtuutetut, varavaltuutetut ja aiemmin ehdolla olleet. Tästä eteenpäin keskitytään kunnissa myös ulkopuolisten ehdokkaiden rekrytointiin.

Helena Pakarinen (Kuva: Jari Laukkanen)

Helena Pakarinen vakuuttaa, että keskusta on kentältä saatujen viestien perusteella edelleen suosittu vaihtoehto kuntatason vaikuttajaksi pyrkivälle.

Puolueen heikohko gallupkannatus tai esimerkiksi perussuomalaisten massiivinen mainosrummutus eivät ole hänen mielestään vaikuttaneet ehdokashankintaan juuri millään lailla.

– Ihmiset ymmärtävät että valtuustoissa käsitellään kuntatason asioita ja paikallisia kysymyksiä. Korona-aika opetti, mikä merkitys vaikkapa kouluilla on ihmisten arkeen.

– Kaksintaistelua perussuomalaisten kanssa lietsotaan, mutta eihän se välttämättä ole huono asia. Liikehdintää näiden puolueiden välillä on ollut molempiin suuntiin, Pakarinen huomauttaa.

Antti Ollikainen (Kuva: Maria Seppälä)

Pohjois-Pohjanmaan järjestö- ja kuntakoordinaattori Antti Ollikainen pitää oman piirinsä hyvää ehdokastilannetta kovan kenttätyön tuloksena.

– Nyt näkyy kyllä se, että puolueen johdolla on oltu ajoissa liikkeellä, hän kiittelee.

Pohjois-Pohjanmaalla on monista muista keskustapiireistä poiketen jo aloitettu myös kuntavaaleihin tähtäävä kaupallinen mainonta.

– Syyskuun alusta lähtien on mainos pyörinyt paikallisilla kanavilla. Sosiaalisessa mediassa on oltu toki esillä koko ajan.

Tehokkain keino ehdokkaiden hankinnassa on Ollikaisen mukaan edelleen ihmisten tapaaminen.

– Ihmiset arvostavat sitä, että kysytään suoraan ja kasvokkain. Kukaan ei varmasti huonoa tykkää, jos huomioidaan ehdokaskyselyn arvoisesti.

Hanna Vuola (Kuva: Joveini Manninen)

Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Hanna Vuola on pystynyt syyskuun puoluekokouksen jälkeen lomailemaan rennolla mielellä ainakin kuntavaalien ehdokasasettelun puolesta.

– Jo viime keväänä olimme ehdokashankinnan osalta samassa tilanteessa kuin edellisiä kuntavaaleja edeltäneenä syksynä. Mutta järjestelmällinen työ jatkuu koko ajan, Vuola vertailee.

Varsinais-Suomen piirissä isona haasteena on hänen mukaansa myös kuntien suuri lukumäärä.

– Keskustan tavoitteena on saada myös tuleviin valtuustoihin ehdokkaita ja valtuutettuja kaikissa piirin 27 kunnassa. Erityisen ylpeä olen siitä, että olemme menestyneet ehdokashankinnassa myös ruotsinkielisissä saaristokunnissa.

Jukka Sällinen (Kuva: Petri Görman)

Päijät-Hämeen Keskustan toiminnanjohtaja Jukka Sällinen on päässyt seuraamaan ehdokashankinnan edistymistä oman piirin ohella vt-pohjalta myös Keski-Suomen näkövinkkelistä.

– Koronasta huolimatta ehdokashankinnan tilannetta voidaan pitää molemmissa piireissä hyvänä. Vaalitunnelmaa on päästy syksyn myötä virittelemään myös markkinoilla ja toritapahtumissa. Mikäli tilanne sallii, niin tästä eteenpäin ehdokashankinta vielä tiivistyy, hän arvioi.

Jukka Sällinen on erityisen tyytyväinen alueen isoimpien kaupunkien ehdokastilanteisiin.

– Jyväskylässä ja Lahdessa on porukkaa saatu hyvin mukaan. Lahdessa ilahduttaa etenkin muutaman nuoren ehdokkaan aktiivisuus. He ovat tekemässä näkyviä kampanjoita ja saavat toivottavasti houkuteltua myös muuta nuorisoa mukaan.