Venäläisellä Sputnik-rokotteella 91,6 prosentin teho covid-19-tautia vastaan

Koronarokotuksia annettu jo yli 100 miljoonaa – köyhimmät maat jääneet ilman.

Venäjän kehittämä koronarokote Sputnik V on mukaan 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, kertoo lääketieteellinen lehti Lancet.

Kahtena annoksena annettava rokote on alustavien ja riippumattomien analyysien mukaan tehokas eikä aiheuta vakavia sivuvaikutuksia. Rokotetta on testattu yli 20  000 ihmisellä. Testattujen joukossa oli yli 2  000 yli 60-vuotiasta.

Lancetin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä. Sputnik V sai käyttöluvan Venäjällä monta kuukautta ennen kuin testauksen valmistuivat, mikä herätti epäilyjä ulkomailla.

–  Sputnik V -rokotteen kehitystä on arvosteltu liiasta kiireestä, hutiloinnista ja avoimuuden puutteesta, sanoivat Readingin yliopiston Ian Jones ja London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopiston Polly Roy kommentissaan lehdelle.

–  Täällä raportoidut tulokset ovat kuitenkin selkeät ja rokotteen tieteellinen perusta osoitettu, joten taisteluun koronaa vastaan voidaan nyt lisätä uusi rokote.

Sputnikin tehokkuus olisi siten samaa luokkaa kuin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan kehittämät rokotteet.

Rokotteen testauksessa vajaat 15  000 osanottajaa sai rokotteen ja vajaat 5  000 plaseborokotteen 21 päivän välein. Rokotetussa ryhmässä todettiin testeissä 16 koronatartuntaa ja plaseboryhmässä 62. Rokotteen testaaminen jatkuu, ja tarkoitus on saada mukaan 40  000 koehenkilöä.

Maailmassa on tähän mennessä jaettu jo yli 100 miljoonaa annosta koronarokotteita, laskee uutistoimisto AFP virallisten lähteiden perusteella. Rokottaminen etenee kuitenkin epätahtiin, sillä yli kaksi kolmesta rokoteannoksesta on annettu rikkaimmissa maissa. Kaikkein köyhimmissä maissa rokottaminen ei ole vielä edes alkanut.

Israel on edennyt pisimmälle. Siellä 37 prosenttia väestöstä on saanut jo ainakin yhden annoksen rokotetta. Euroopassa Britannia on rokottanut 13,7 prosenttia väestöstään. Yhdysvalloissa rokotteita on jaettu yli 32 miljoonaa, ja niitä on saanut lähes kahdeksan prosenttia väestöstä.

EU-maista nopeimmin ovat edenneet Malta (5,4 prosenttia) Tanska (3,2 prosenttia) ja Puola (3,1 prosenttia).

Kiinassa rokoteannoksia on jaettu vasta 24 miljoonaa. Intiassa, jossa monet nyt jaettavista rokotteista valmistetaan, on saatu jaettua vain neljä miljoonaa annosta 1,3 miljardille asukkaalle.

Rokottaminen ei ole alkanut vielä Japanissa, Etelä-Koreassa ja Australiassa, joissa pandemiaa on pidetty kurissa tiukoilla rajoituksilla ja karanteeneilla.

Käytössä on tällä haavaa seitsemän eri rokotetta, joita kaikkia vaaditaan kaksi annosta. Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet ovat yleisimmin käytössä Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Israelissa ja Persianlahden maissa.

AstraZenecan rokotetta on käytetty yleisesti Britanniassa ja Intiassa, Sri Lankassa ja Marokossa, mutta sitä aletaan lähiaikoina käyttää myös EU-maissa.

Intiassa käytetään myös kotimaista rokotetta, jonka on kehittänyt Bharat Biotech.

Venäjän Sputnik V -rokotetta käytetään Venäjän lisäksi Argentiinassa, Algeriassa, Valko-Venäjällä ja Serbiassa.

Kiinan Sinopharmin rokotetta jaetaan Kiinan lisäksi Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Bahrainissa, Serbiassa, Seychelleillä ja Jordaniassa.

Indonesia ja Turkki käyttävät kiinalaista Sinovac-rokotetta.