Niinistö Turkin Nato-kommenteista Ylen Ykkösaamussa: Tähän asti viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen

Niinistön mukaan Turkin presidentin kommentteihin Nato-jäsenyydestä ei kannata suhtautua niin, että kapuloita olisi laitettu lopullisesti rattaisiin
Nato-jäsenyys

Presidentti Sauli Niinistö ei usko, että Turkki pyrkisi estämään loppuun saakka Suomen Nato-jäsenyyden. Niinistö kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa. Hänen mukaansa Turkki ei maininnut Suomea suoraan Nato-jäsenyyttä koskevassa kannanotossa. Asiaan ei voi kuitenkaan suhtautua niin, että se ei koskisi lainkaan Suomea.

–  Tämä kannattaa nyt ottaa aika rauhallisesti. Tähän asti Turkin viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen, Niinistö sanoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi eilen, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti.

Niinistö ei kertomansa mukaan lähtisi suhtautumaan Turkin ulostuloihin niin, että kapuloita olisi lopullisesti laitettu rattaisiin.

Niinistön mukaan Erdoganin tavoitteista on vaikea sanoa, mutta Erdogan on joka tapauksessa halunnut nostaa esille kurdit ja käsittelee ainakin osaa heistä terroristeina.

Erdogan antoi perusteluksi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kannanottoonsa, että ”Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille”. Hän viittasi erityisesti kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka muun muassa Turkki ja EU ovat määritelleet terrorijärjestöksi.

Valkoisesta talosta kerrottiin Erdoganin ulostulon jälkeen, että Yhdysvallat aikoo pyytää Turkilta selvitystä sen kannanotoista.

Yhdysvaltain ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille kertoman mukaan asiasta on määrä keskustella sotilasliitto Naton epävirallisessa ministerikokouksessa Berliinissä viikonloppuna. Kokouksessa ovat mukana myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit.