Tämän kylän poikii
Mitä ovat hyvän elämän edellytykset ja miten ne voidaan käytännössä turvata? Mitkä asiat luovat uskoa tulevaan ja näköalaa omalle polulle?
Näiden asioiden rassaamina ollaan päivittäin politiikassa. Maallisen matkan ei tulisi olla pelkkää ylämäkeä.
Eletyssä arjessa nämä asiat ilmentyvät meille jokaiselle eri tavalla. Minulle toivoa luo koulutus. Usko ihmisen uteliaisuuteen ja kykyyn oppia sekä taipumus ajoittaiseen erehtymiseen. Toivoa luovat myös arvostus omalle tehdylle työlle ja turvallinen lähiyhteisö. Toisen ihmisen seura.
Pohja useilta näiltä asioilta on uhattuna liian monessa savussa; yhä useammin suuremmassakin kunnassa. Näkyviin ne tulevat meille kaikille tuttuina tapoina. Suljettuina liikkeinä, autioituvina taloina.
Turvatuimmat palvelut ovat apteekki ja paikallinen parturi-kampaamo. Lähikoulun sisäilmasta ei tarvitse olla enää huolissaan, kun ei siellä enää oppilaitakaan ole.
Näkyvien muutosten taustalla tapahtuvat kuitenkin ne tärkeimmät liikehdinnät. Yksi tällainen selviää tämän vuoden Maaseutukatsauksesta.
Yhä useammalla seudulla poika saa etsiä kumppaniaan vielä naapurikuntaakin kauempaa. Suomen harvaan asutuilla seuduilla on 100 naista kohden 136 miestä. Luku on musertava ja osoittaa siis vain tämän hetkisen tilanteen.
Vertailukohtaa sille voi hakea yhden lapsen politiikan Kiinasta, jossa 100 naista kohden on 118 miestä.
Kuka sytyttäisi elon liekin ja palauttaisi toivon näille alueille?
Maalaisliiton kylvämä siemen eheän yhteiskunnan rakentamiseksi alkaa happamoitua maassa.
Valtakunnan politiikan tulee näyttää uutta suuntaa yhteiskunnan kehitykselle. Yksi ratkaisun avain ovat itsenäiset ja yhteistyökykyiset maakunnat. Toinen on tasa-arvoa toteuttava, yrittämistä tukeva, jokaisen saavuttava ja elinikäistä oppimista tukeva koulutus.
Ensimmäinen tavoite on jo nyt keskustan armon varassa. Jälkimmäisen eteen todellinen työ voi alkaa vasta sitten, kun Marjatta Väänänen ei ole enää keskustan viimeisin opetusministeri.
Kirjoittaja on Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja