Nyt vaaditaan tasapainottelua ja kestävyyttä

Puheenvuoro

Tieto vaalien siirtymisestä oli erityisesti monelle nuorelle ehdokkaalle raskas uutinen.

Vaalit siirrettiin juuri sille ajanjaksolle, jolloin monet opiskelijat aloittavat kesätyönsä ja mahdollisesti vaihtavat paikkakuntaa hetkeksi.

Itse toimin osa-aikaisesti palkattuna vaalipäällikkönä Kokkolan kunnallisjärjestöllä, mutta vaalien siirryttyä päätimme katkaista työsuhteeni, jotta rahat eivät lopu kesken. Työhän ei mene tauolle, vaan sitä tehdään nyt kaiken muun ohessa. Lisäaika auttaa, mutta samalla myös ahdistaa. Ulkopuoliselle asiaa voisikin verrata maratonjuoksuun, jonka viimeisellä pätkällä maaliviivaa siirretäänkin 20 kilometriä eteenpäin.

Nuoren poliitikon on usein vaikea sanoa ei. Intoa riittää, ja aktiivisesti osallistuvalle aukeaa koko ajan uusia paikkoja vaikuttaa. Tämä on hienoa, sillä nuorten osallistaminen on yhteiskuntamme kehitykselle oleellista.

Rohkaisenkin jokaista pyytämään nuoria mukaan ja muita nuoria taas osallistumaan aktiivisesti. Tämän sanottuani muistutan myös harkitsemaan tarkasti mihin kaikkeen kannattaa lupautua. 

Parasta politiikassa on mielestäni muutoksen tekeminen, ihmisten kohtaaminen sekä mahtavat keskustelut. Muutos lähtee usein käyntiin yhdessä keskustellen.

Järjestöissä toimii loputtoman paljon hienoja ja innostavia ihmisiä, joiden kanssa vietetty aika antaa aina lisäenergiaa omaan työskentelyyn. Näitä ihmisiä ja kohtaamisia on ikävä. Jatkuva etäily väsyttää minua opiskelijana, työntekijänä ja vaikuttajana.

Loppuunpalamisen riski on järjestömaailmassa suuri ja se on voinut jopa kasvaa pandemian takia. Aikaa on enemmän, mutta muita ihmisiä ei tapaa. 

Some on luonut maailmasta ympärivuorokautisesti aktiivisen. Milloin vain pääsee purkamaan tunteita ja luomaan keskustelua matalalla kynnyksellä. Tämä on hyvä asia, mutta osittain hyvin raskasta.

Some on täynnä jatkuvaa provosointia ja negatiivisuutta, jonka mukana tulevat suuret paineet olla jatkuvasti aktiivinen. Ihmistä ei ole tehty 24/7 suorittamiseen, vaan se kaipaa myös lepoa ja rauhoittumista.

Palkkatyön, järjestötoiminnan, opiskelun, urheilun sekä unen ja levon tasapainottelu vaatii harjoittelua. Poliitikot, pitäkää huolta myös itsestänne.

Eemeli Valli Kirjoittaja on keskustanuorten liittohallituksen jäsen.