Maalla on ihmisen hyvä olla

Puheenvuoro

Olen kuunnellut aina paljon radiota ja jäänyt pohtimaan erityisesti suomalaisten iskelmien sanoituksia ja niiden merkitystä.

Yksi suomenkielisen iskelmän kauneimmista ja osuvimmista lauseista löytyy Mikko Alatalon vuonna 1978 sanoittamasta ja esittämästä kappaleesta Kiiminkijoki. Laulun kolmas lause kuuluu: Jumala maaseudun loi, ihminen kaupungin.

Lause on noussut mieleen, kun olen seisonut eri vuodenaikoina kotimme portailla. Katse hakeutuu kotirinteen peltoihin, joista keväällä nousee mustan mullan tuoksu ja loppukesän lämpiminä iltoina voisin nuuhkia loputtomiin tuleentuneen viljan tuoksua.

Viimeisimmän maaseutubarometrin mukaan yhä useampi suomalainen asuisi mieluiten maalla. Koronapandemia on herättänyt ihmisiä Suomessa, mutta maailmalla on jo pidemmän aikaa ollut suurkaupunkien kasvuun liittyvä vastaliike. Vallitseva tilanne on myös helpottanut maalaiskuntien markkinointia.

Synnyinseudullani Sisä-Savossa Masu eli Maaseudun uudet asumisratkaisut -hanke pyrkii purkamaan maallemuuton esteitä ja tunnistamaan, mistä ja miten uusia asukkaita löydetään. Hankealueen kunnissa eli Vesannolla ja Leppävirralla on ollut positiivista muuttoliikettä kuukausittain.

Hanke pyrkii myös kaivamaan esiin kaikki kylien piilomyynnissä olevat talot ja tilat, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet tyhjilleen tai vajaakäytölle. Kiinteistöjä voisi vuokrata ulkopuolisille, jolloin rakennukset pysyisivät asuttuna ja hoidettuna. Näin tunnearvoa sisältävää kotipaikkaa ei tarvitsisi myydä.

Masu toteuttaa parhaillaan Future Savon kanssa etätyölomakokeilua. Seitsemän kunnan kampanjassa etätyöstä kiinnostuneita henkilöitä on houkuteltu kokeilujaksolle Savoon. Vuodenvaihteessa päättyneeseen hakuun tuli lähes 300 hakemusta, joista on valittu 12 kokeilijaa.

Onnentunnetta, jota tunnen eri vuodenaikoina kotini portailla, olisi varmasti suomalaisella maaseudulla myös jaettavaksi muille.

Masun toivoisi täyttyvän uusista asukkaista myös muualla Suomessa, ei vain Sisä-Savossa. Lukuisten tutkimusten mukaan maaseudun asukkaat ovat elämäänsä tyytyväisempiä kuin kaupunkilaiset.

Tutkimuksia on tehty niin Euroopan unionissa kuin Suomessakin, ja tulos on samansuuntainen: maalla on ihmisen parempi olla.

Mervi Mäki-Neste Kirjoittaja on keskustanaisten pääsihteeri.