Kokoomuksen tyhjä tynnyri kolisee

Puheenvuoro

Kasvomaskeista käyty keskustelu ei ollut kunniaksi oikein kenellekään, kaikkein vähiten kokoomukselle ja puheenjohtaja Petteri Orpolle.

Oli yllättävää, että opposition pääpuolue perussuomalaiset ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho olivat maltillisemmalla ja vähemmän henkilöön käyvällä linjalla taannoisessa maskikeskustelussa. 

Edellä sanottu ei tarkoita sitä, etteikö Suomessa myös korona-aikana tarvita vaihtoehtoja esittävää ja vallanpitävien toimia kyseenalaistavaa oppositiota. Ilman muuta tarvitaan.

Perustellusti voi kuitenkin kysyä, miten kokoomuksen toiminta edesauttoi tautitilanteen hallinnassa pitämistä Suomessa? 

Vastaan: ei mitenkään. Menneistä sanomisista ja tekemisistä kouhottamalla ei estetä yhtään tartuntaa.

Vanhalla kokoomuksella olisi ollut malttia odottaa. Ylipäätään kokoomuksen aloitteet tänä syksynä ovat olleet vähissä.

Luulisi, että perinteikkäällä puolueella olisi luovuutta tehdä aloitteita kansalaisten arjen parantamiseksi. Ainoa mitä he ovat kyenneet esittämään on keskustan luomuksen, kotitalousvähennyksen korottaminen ja työllisyydestä puhuminen.

Sinänsä tärkeitä asioita, mutta näkyisiköhän kokoomuksen onttoudessa taannoisen puoluesihteerin Taru Tujusen ajama ohjelmatyön lakkauttaminen? Keskustan kenttä osallistuu jatkuvasti ohjelmatyön kautta Suomen tulevaisuuden luomiseen.

Takaisin koronaan palatakseni, kokonaisvaltainen ja perusteellinen, kriittinenkin arviointi politiikan onnistumisesta on tärkeää, jotta Suomi selviytyy tulevista kriiseistä vieläkin paremmin.

Kannatan edelleen nyrkin perustamista kriisiä johtamaan.

Nykykokoomus toimii toisella tavalla. Mistä hähmäisillä väitteillä kuorrutettu epäluottamuslause todellisuudessa kertoi ja kertoo?

Ristipaineista kokoomuksen sisäisessä elämässä?

Kokoomus on perimmäisten kysymysten äärellä seuraavaksi soten kanssa. Kysymysten kysymys on, kumman tien kokoomus valitsee: kampittamisen mahdollisen puoluepoliittisen hyödyn vuoksi vai sen, että sote viimein, viidentoista vuoden jälkeen saatetaan yhdessä valmiiksi?

Tätä kannattaa myös suomalaisten kokoomukselta kysellä. Kokoomus nimittäin johtaa harhaan väittäessään, että sillä olisi maakunta-sotelle ”vaihtoehto”.

Se tarkoittaa todellisuudessa, että mitään ei tehdä.

Ajatteleva ihminen ymmärtää, että mitään tekemättömyyden hintana olisi kasvava eriarvoisuus ja kuntien rahojen loppuminen. Hänen kannattaakin kysyä kokoomukselta, tätäkö todellisuudessa halutaan?

Keskustalainen antaa kokoomukselle vain yhden neuvon: isänmaata voi palvella myös oppositiosta.

Petri Honkonen Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja ja keskustan toisen kauden kansanedustaja Saarijärveltä.