Ihmissalakuljetus suitsitaan EU:n yhteistyöllä
Pakolaisia pitää tuoda Eurooppaan hallitulla järjestelmällä, ei vuolaana virtana.
Lähes viikon media on meuhkannut ja arvuutellut presidentti Niinistön sanavalintoja kansainvälistä sopimuksista. Niinistö puhui EU:n ulkorajoista ja vapaasta liikkuvuudesta puheessaan valtiopäivän avajaisissa.
Vähemmälle huomiolla on jäänyt presidentti Niinistön suomalaiselle medialle antama lausunto valtiopäivävierailullaan Itävaltaan. Hän nosti siinä esille EU:n yhteisen vastuun hoitaa pakolaispolitiikkaa lähellä kriisialueita.
Turkissa on 2,7 miljoonaa syyrialaista pakolaista. EU on luvannut Turkille 3 mrd euroa, että se lisää ponnisteluja pakolaisten Eurooppaan tulon estämiseksi. Mediassa on todettu, että Turkin pääministeri Erdogan kiristäisi EU:ia pakolaiskysymyksessä.
Turkin epävarma apu ei mielestäni riitä EU:n ”ratkaisuksi” pakolaiskriisiin. Euroopan tulee löytää ja sopia yhteiset toimenpiteet, miten ihmisiä autetaan kriisien lähialueilla ja miten turvapaikkaa tarvitsevat saadaan turvallisesti Eurooppaan.
Turkin apu ei riitä ratkaisuksi pakolaiskriisiin.
Hannakaisa Heikkinen
Jos ja kun löydämme yhteiset pelisäännöt, esimerkiksi yhteisen kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta, ja saamme pakolaiset turvallisesti pois kriisin keskeltä, viemme samalla toimintatilan ihmissalakuljettajilta ja ihmiskaupalta.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on luomassa järjestelmää, jonka kautta pakolaiskiintiöt jaetaan maiden kesken ja pakolaiset saadaan turvallisesti Eurooppaan. Tänä vuonna Suomeen tulee 600 syyrialaista kiintiöpakolaisina.
Tarvitsemme yhteistyötä, pakolaiskiintiöiden jakoa ja ohjattua järjestelmää tuoda todellisia pakolaisia Eurooppaan. Muutoin viime syyskesällä koetun kaltainen hallitsematon virta kuohuu Eurooppaan taas kelien lämmettyä.