Hallituksella on riihessä ryhtiliikkeen aika
Hallituksen syksy on alkanut sen omia sotkuja selvitellessä ja selitellessä. Maan tilanne on sellainen, että Orpon hallituksen olisi hyvä keskittyä olennaiseen. Tilaisuuden siihen antaa alkuviikon budjettiriihi.
Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) budjettiehdotuksen mukaan hallitus ottaa ensi vuonna uutta velkaa paljon enemmän kuin aiemmin oli puhe, yli 12 miljardia euroa.
Samalla hallituksen tavoitteleman 100 000 uuden työllisen sijaan hallituksen saldo on valitettavasti kymmeniätuhansia työntekijöitä miinuksella.
Uutiset vetävät vakavaksi. Syyllisiä ei tarvita, vaan ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.
Tärkeintä on tempaista Suomi irti veronkiristysten ja leikkausten suosta. Maa pitää saattaa kiihtyvän talouskasvun uralle. Ilman kasvua ei Suomi ole koskaan noussut, eikä nouse nytkään.
Valitettavasti nyt kasvua jarrutetaan hallituksen politiikalla, tuoreimpina esimerkkeinä sunnuntaina ennätyslukemiin nouseva yleinen arvonlisävero sekä vuodenvaihteessa rajusti heikkenevä kotitalousvähennys ja alimman arvonlisäveron tuntuva nosto.
Purran budjettiehdotus sisälsi kasvua heikentäviä toimia, mutta se ei sisältänyt ehdotuksia uusiksi kasvutoimiksi. Eikä rahaministeri myöskään ehdottanut talouskasvulle haitallisten toimien uutta harkintaa, vaikka esimerkiksi Suomen yrittäjät ovat tätä hallitukselta vaatineet.
Media kysyi pääministeri Petteri Orpolta (kok.) perjantaina hallituksen kasvutoimista. Orpo totesi, ettei niistä vielä ole paljoa kerrottavaa, sillä valmistelu on vasta alkutekijöissään.
Tieto oli pettymys. Ensi viikon budjettiriihestä on siis vaarassa tulla kasvuriihen sijaan vanhojen, kasvua hidastavien päätösten toimeenpanoriihi.
Toivon, että hallitus budjettiriihessä tekee ratkaisuja, joilla työllistymistä, yrittämistä ja kasvua vauhditetaan. Aloittaa voi perumalla ne ratkaisut, joilla hallitus painaa talouskasvun jarrua.
Lisäksi hallitus voi tarttua keskustan ehdotuksiin, jos omien keinojen valmistelu on vielä alkuvaiheessa. Esimerkiksi pienille ja keskisuurille yrityksille pitäisi tarjota investointiporkkana verotuksessa, suuryritysten tapaan.
Samalla eurojen kohdennuksissa asiat pitäisi laittaa viisaampaan tärkeysjärjestykseen.
Hallituksen lähes puolen miljardin euron kanavointi yksityisen terveysbisneksen tukemiseen ei asiantuntijoiden mukaan ole toimiva lääke hoitojonoihin. Samalla hoitojonoja pidentävät hallituksen leikkaukset terveyspalvelujen rahoitukseen.
Tämä on kallista säästämistä, sillä mitä kauemmin potilas pistetään odottamaan, sitä enemmän hoiva maksaa. Linjassa on tarkistuksen paikka.
STT kertoi perjantaina, että Turun tunnin junan rakentaminen alkaa. Hallituksen kalliin lemmikkihankkeen ovat lytänneet asiantuntijat kautta linjan. Samalla tieverkon kunto heikkenee tällä hallituskaudella tuntuvasti. Tiestöllä on merkitystä niin kansalaisille kuin yritystoiminnallekin koko maassa. Olisiko tässäkin syytä uuteen harkintaan budjettiriihessä?
Toivoa sopii, että hallituksen vihdoin aloittama pohdinta kasvutoimista johtaa päätöksiin. Jos ei nyt budjettiriihessä, niin sitten ensi kevään puoliväliriihessä. Kiire olisi siksikin, että reaalitalouteen päätösten vaikuttamisessa kestää aikansa.
Keskusta tulee tänä syksynä kirittämään hallitusta ja tarjoaa omia ehdotuksiaan. Muiden hyviä ehdotuksia olemme valmiita tukemaan. Keskitymme olennaiseen. Talouskasvu on tuplattava, suomalaisten peruspalvelut turvattava ja ihmisten työllisyydestä huolehdittava. Kaikkialla Suomessa. Tällä asialistalla Keskustaporukka työskentelee alkavan syyskauden.