Demokratia ei ole kauppatavaraa

Puheenvuoro

Viimeistään edellisen viikon tapahtumat saivat minut havahtumaan asiaan, mitä olen pitänyt koko elinikäni täysin itsestään selvänä asiana sekä itselleni ja kaikille muille kanssa eläjille. Tämän asian puolesta aikaisemmat sukupolvet antoivat henkensä rintamalla.

Nyt puhun tietenkin demokratiasta ja sen kunnioittamisesta. Yhdysvaltain vaalien jälkeiset toimet näyttävät sen, että jopa vahvinkin demokratia voi horjua sopivan kansankiihottajan edessä.

Yhdysvaltain demokratia selvinnee tästä iskusta, mutta arvet tulevat olemaan syvät eikä tilanteen rauhoittumista voida pitää itsestään selvyytenä.

Politiikka on jatkuvaa tasapainoilua voittojen ja tappioiden välillä. Sen tietävät kaikki politiikassa aktiivisesti toimivat ihmiset.

Vaikka mielestäni keskustan arvot, ohjelmat ja tavoitteet ovat kaikista puolueista parhaimmat emme me kuitenkaan voita aina vaaleja.

Tappion tunnustaminen on oleellinen osa demokratiaa ja tappion jälkeen tuleekin miettiä miksi menetimme kansan luottamuksen. Eikä lähteä barrikadeille vaatimaan tuloksen mitätöintiä.

Viime hallituskaudella keskusta teki Juha Sipilän johdolla sen mitä lupasi. Niistä menetelmistä, joilla tulos saatiin aikaan voi olla jokainen sitä mieltä mitä haluaa, mutta lopputulos oli luvatun mukainen.

Tämä ei kuitenkaan näkynyt vaaleissa vaan puolue koki historiallisen suuren tappion.

Tappio ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että me lähtisimme kaduille väittämään vaaleja varastetuksi tai syyttäneet voittaneita huijareiksi. Me myönsimme tappion, kuten demokratiaan kuuluu.

Monipuoluejärjestelmä mahdollisti meidän hallitukseen menemisen, mutta vaalitulosta ei ole kukaan kiistänyt.

Politiikka on välillä raadollista toimintaa ja jotkut voisivat kuvailla politiikkaa valtapeliksi missä haetaan voittoja itselleen ja tukijoilleen.

Tämän valtapelin ei kuitenkaan pidä antaa sokaista itseään, vaan on aina muistettava ja tuettava niitä demokratian pelisääntöjä, joita liian usein pidetään itsestään selvyytenä.

Demokratia ei ole kaupan, vaikka joku jotain muuta väittäisikin!

Karri Kallio Kirjoittaja on keskustan puoluevaltuuston varapuheenjohtaja